Up 2 Date

Ochtendkranten besteden uitgebreid aandacht aan racisme

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Ochtendkranten besteden uitgebreid aandacht aan racisme

De afgelopen week was er opnieuw veel aandacht in Nederland voor racisme. Zo waren er meerdere demonstraties, kwam het onderwerp veelvuldig aan bod in talkshows en spraken veel mensen zich uit tegen het probleem. Vanzelfsprekend besteden de ochtendkranten dit weekend veel aandacht aan het onderwerp. Wij zetten de beste stukken voor je op een rij.

'Hoe Amsterdammers racisme ervaren'

Het Parool komt met 17 portretten van Amsterdammers die over hun ervaringen met racisme vertellen. Zowel jong en oud komt aan het woord over het probleem. Zo vertelt de 18-jarige Jamiro hoe hij al van jongs af aan anders wordt behandeld door zijn huidskleur en legt de 67-jarige Margo uit hoe zij veelvuldig met racisme te maken kreeg toen ze op haar vijftiende naar Nederland verhuisde.

Akwasi en Natacha Harlequin denken na: hoe nu verder?

De Volkskrant publiceert een dubbelinterview tussen rapper Akwasi en strafrechtadvocaat Natacha Harlequin. De twee zaten eerder deze week samen in talkshow M en daar werd duidelijk dat ze anders dachten over het bestrijden van racisme in Nederland. Daarover praten ze verder in het interview. Natacha vindt het namelijk belangrijk dat Nederlanders van kleur in gesprek blijven gaan over racisme en noemt de oplossing een zaak van 'zwart en wit'. Akwasi denkt daar anders over en geeft aan dat hij 'klaar is' met het uitleggen van het probleem.

Cijfers over discriminatie

Het NRC plaatst een uitgebreid stuk waar dieper wordt ingegaan op de cijfers die bekend zijn over discriminatie. "De meeste voorvallen worden niet gemeld. Mensen denken dat melden toch geen zin heeft, ze vinden de gebeurtenis niet duidelijk genoeg. Of racisme is genormaliseerd en ze denken dat ze ermee moeten leven,” stelt socioloog Rita Schriemer in het artikel. De voorbeeldverhalen die in het stuk worden aangedragen zijn echter uiterst pijnlijk.

Discussie over racisme

Toch niet helemaal in de mood om te lezen? Dan kun je bij NOS Stories kijken naar een paneldiscussie over racisme. Presentatrice Maxime bespreekt daar met vier mensen hoe zij tegen de discussie aankijken. De gasten hebben uiteenlopende meningen. Zo vindt Lara (19) het tijd worden dat mensen zich vaker uit gaan spreken tegen racisme, terwijl Joël (16) het gevoel heeft dat 'blanke mensen overal de schuld van krijgen'. Bekijk hieronder de hele discussie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie