Up 2 Date

28 jaar cel en tbs voor doden en verkrachten Anne Faber

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 28 jaar cel en tbs voor doden en verkrachten Anne Faber

Michael P. is dinsdagochtend veroordeeld tot 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van Anne Faber. Daarnaast moet hij de familie van de 25-jarige ook een schadevergoeding van zo'n 56.000 euro betalen. De straf is gelijk aan de eis van het OM. De man werd ook nog veroordeeld voor het mishandelen van vijf medewerkers van het Pieter Baan Centrum.

Gedood

Michael P. bedreigde Anne Faber met een mes en dwong haar vervolgens een bospad in te lopen. Daar werd ze verkracht, mishandeld en gekneveld. Uiteindelijk werd ze gedood op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Vreselijk

"Haar angst en pijn moeten vreselijk zijn geweest," sprak de rechter in Utrecht. Volgens de rechter is Michael P. een gewetenloze man die tijdens zijn acties "planmatig", "doelbewust" en "stapsgewijs" opereerde. Michael P. beweerde dat hij uit woede handelde, maar de rechtbank noemt zijn verklaringen onoprecht en berekenend en dus niet overtuigend genoeg.

Geen levenslang

Michael P. is niet veroordeeld tot levenslang. Deze eis was wel overwogen, maar bij levenslang is er een mogelijkheid dat P. na 25 jaar vrij zou kunnen komen, omdat het niet gecombineerd kan worden met tbs. Dat is "volstrekt onverantwoord" volgens het OM. Daarnaast achtte het OM en de rechter moord niet bewezen, omdat Michael P. geen aantoonbaar vooropgezet plan had.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vermissing

Anne Faber raakte op 29 september vorig jaar vermist tijdens een fietstocht in de bossen bij Utrecht. Na een lange zoektocht werd het lichaam van de 25-jarige studente gevonden, begraven in de buurt van Zeewolde.

Ster advertentie
Ster advertentie