Up 2 Date

Leraren gaan twee dagen achter elkaar staken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Leraren gaan twee dagen achter elkaar staken

Leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs zijn door de Algemene Onderwijsbond (AOb) opgeroepen om op donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari te gaan staken. "Het kabinet heeft na alle acties nog steeds niet gezorgd voor structureel extra geld. We voeren de druk op. De actiebereidheid is enorm", zegt de nieuwe AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

Vervolgacties in 2020

Ruim 90 procent van de zesduizend AOb-leden die in het primair en voortgezet onderwijs werken, vindt dat er in 2020 vervolgacties nodig zijn. "De leden hebben zich overduidelijk uitgesproken: de actiebereidheid is enorm”, zegt AOb-voorzitter Stolk. “Daarom trappen we het actiejaar 2020 af met een tweedaagse staking."

Structureel geld

Eugenie Stolk hoopt dat er na deze acties eindelijk structureel geld komt voor het onderwijs. "Als er geen structureel geld komt, blijven wij structureel actievoeren." Er zou in totaal 2,7 miljard extra nodig zijn voor het verlagen van de werkdruk en het verhogen van salarissen van al het onderwijspersoneel.

Enorm lerarentekort

Het enorme lerarentekort zorgt voor een stijging van de werkdruk onder de zittende leraren en ondersteuners. Daarom vindt de AOb dat de lonen omhoog moeten zodat het vak van leraar aantrekkelijker wordt. In het voortgezet onderwijs zijn de problemen minder zichtbaar, maar in het basisonderwijs zijn er inmiddels scholen die uit noodzaak moeten sluiten. Zo gaan zestien Amsterdamse basisscholen in de week van 9 december een week dicht vanwege het lerarentekort.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie