Up 2 Date

Meester Yasin: "De politiek moet leraren serieus gaan nemen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meester Yasin: "De politiek moet leraren serieus gaan nemen"

Volle klassen, een hoge werkdruk en te weinig money dat vrijgemaakt wordt. Leraren zijn het helemaal zat en staken vandaag voor een beter onderwijs. Meester Yasin maakt vaak vlogs over zijn beroep als leraar en vertelde in Start met Fernando wat er volgens hem beter moet.

460 miljoen = niet genoeg

Het kabinet wil 460 miljoen euro vrijmaken voor het onderwijs, maar volgens leraren is dat te weinig. Huh? Maar dat is toch kapot veel geld? Het grootste probleem is dat het onderwijs nu een eenmalig bedrag ontvangt, waarmee de scholen zelf kiezen wat zij ermee doen. Iedere school doet dat anders, waardoor het probleem niet structureel wordt opgelost. Misschien krijg je als leraar een hoger salaris voor een jaartje, maar zodra het geld op is, moet je dat weer inleveren. Het klinkt volgens meester Yasin ook allemaal veel mooier dan dat het werkelijk is:

"Heel veel geld is nooit bij de leraren en leerlingen terechtgekomen. Er moet structureel zoveel geld bijkomen, wil je het gat ooit nog kunnen dichten. [...] Het is echt niet dat dat geld uiteindelijk écht naar de klas toegaat. Het geld wordt van bovenaf verdeeld naar beneden en zodra het bij de leraren en leerlingen komt, is het vaak al op."

En de leerlingen dan?

Het zijn dus de leraren die staken, maar hoe zit het dan met de leerlingen? Hoe ervaren zij alle problemen in het onderwijs volgens meester Yasin? Hij vertelt uit eigen ervaring: "De leerlingen hebben er last van dat er bijvoorbeeld geen wiskunde- of natuurkundedocent is. Ze worden naar huis gestuurd en krijgen niet de nodige aandacht. [...] De kwaliteit van de lessen gaat ten koste van de kinderen. Dat vind ik zo zonde, want zij zijn de toekomst."

Hoop

Er wordt vandaag alleen voor een dag gestaakt. De leraren, waaronder Yasin, hopen dat dit eindelijk de nodige verandering gaat brengen. Yasin spreekt in ieder geval duidelijke taal voor de toekomst. Want als het écht nodig is, moet er volgens hem zelfs langer dan een dag gestaakt worden.

"Ik hoop dat de politiek de leraren serieus gaat nemen. Misschien moeten we straks de school een week lang sluiten, totdat ze gaan luisteren. We moeten gewoon iets doen. Én we moeten even een shout-out doen naar alle leraren en leraressen die vandaag gaan staken. Die hebben alleen maar liefde voor de kids en daarom leggen zij het werk neer, omdat ze het beste voor hen willen."

Ster advertentie
Ster advertentie