Up 2 Date

Surinaamse Slavenregisters worden mogelijk openbaar gemaakt

  1. Newschevron right
  2. Surinaamse Slavenregisters worden mogelijk openbaar gemaakt

De Radbout Universiteit en de Anton de Kom Universiteit in Suriname, willen de Surinaamse Slavenregisters openbaar maken. Maar dat kan alleen met jouw hulp! Daarom is er een crowdfundingsactie gestart waarvoor 25.000 euro opgehaald moet worden. Hiermee worden de gegevens van alle geregistreerde Surinaamse slaven tussen het jaar 1830 en 1863 gedigitaliseerd. Op dit moment staat het gedoneerde bedrag op bijna 16.000 euro.

roots

De slavernij in Suriname werd op 1 juli 1863 afgeschaft. Toch hebben veel mensen nog altijd de behoefte om hun stamboom te onderzoeken. Er wordt ook wel gezegd: om te weten wie je bent, moet je weten waar je vandaan komt.

"Het zijn 43 enorme boeken en daarin is elke wijziging, geboorte, overlijden, verkoop en aankoop van mensen opgeschreven." Dat laat historicus Coen van Galen (Radbout Universiteit) weten. De boeken zijn nu alleen verkrijgbaar in het Nationaal Archief van Suriname. "We willen een database beschikbaar stellen voor zowel het publiek als wetenschappelijk onderzoek, zodat iedereen meer te weten kan komen over hun voorouders in de slavernij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie