Up 2 Date

Scheiden wordt makkelijker voor mensen in huwelijkse gevangenschap

  1. Newschevron right
  2. Scheiden wordt makkelijker voor mensen in huwelijkse gevangenschap

Ben je getrouwd en al een tijd niet meer gelukkig in je (religieuze) huwelijk? Binnenkort kun je hier sneller een eind aan maken. Vandaag wordt de ‘Wet tegengaan huwelijkse gevangenschap’ ingediend. Dit betekent een wijziging in de huidige wetgeving, waardoor je sneller een einde kunt maken aan je huwelijkse gevangenschap.

NIEUWE WET

Met de wet wordt het voor de rechter straks makkelijker om de ontbinding van zowel het burgerlijke als het religieuze huwelijk te regelen. Ook als de echtgenoot daar niet aan wil meewerken. Daarnaast staat in de wet dat beide echtgenoten verplicht zijn mee te werken aan de ontbinding. Behalve in situaties waarin een rechter heeft geoordeeld dat er zwaarwegende redenen zijn waarom medewerking niet gevraagd kan worden.

‘GEVANGENSCHAP’

Betrouwbare cijfers over het aantal huwelijkse gevangenschap in Nederland ontbreken. Maar belangenorganisatie Femmes for Freedom zegt ongeveer 60 vrouwen per jaar te steunen die vastzitten in een religieus huwelijk. Zelfs wanneer het burgerlijk huwelijk al ontbonden is. Een reden hiervoor kan zijn dat de partner niet wil meewerken aan de religieuze ontbinding. In dat geval spreek je van een huwelijks gevangenschap.

VRIJHEID

Het wetsvoorstel komt van minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. “Iedereen moet de vrijheid hebben om te scheiden en om zijn of haar leven weer los van elkaar te kunnen voortzetten”, zegt hij op de site van de Rijksoverheid. “Het mag en kan niet zo zijn dat de ene echtgenoot de andere in die vrijheid belet”.

Ster advertentie
Ster advertentie