Up 2 Date

Intocht Sinterklaas: veel lawaai, weinig incidenten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Intocht Sinterklaas: veel lawaai, weinig incidenten

De intocht van Sinterklaas in Den Bosch is zonder veel incidenten verlopen. Er was wel weer veel kabaal dat werd gemaakt door zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet en volgens de politie zijn er een of meer rookbommen gegooid door pro-Zwarte Piet betogers. Zoals nu bekend is, is er niemand aangehouden.

bussen vanuit amsterdam

De anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had betogers met bussen vanuit Amsterdam naar Den Bosch gebracht, maar ze hebben geen confrontatie gehad met voorstanders van Zwarte Piet of met het publiek. Speciaal voor het begeleiden van de intocht kwamen er een paar honderd agenten naar Den Bosch, zodat de intocht goed zou verlopen.

demonstratie goed gegaan

Bij de intocht van Sinterklaas waren honderden mensen aanwezig; vooral kinderen met hun ouders. Bij de Wilhelminabrug, in het centrum van Den Bosch, was een vak ingericht waar tegenstanders van Zwarte Piet konden protesteren. Volgens de actiegroep 'Den Bosch kan het' is hun demonstratie tegen Zwarte Piet met zo'n 150 man goed gegaan. Wel verklaarden ze dat de groep vanuit hun vak niet goed genoeg te zien waren voor het publiek en ook zou er dreiging van hooligans zijn geweest.

voor het eerst roetveegpieten

De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdagmiddag in Apeldoorn is ook op televisie goed bekeken: ruim 1,7 miljoen tv-kijkers zagen Sinterklaas in Nederland aankomen. De uitzending van het Sinterklaasjournaal is daarmee een van de populairste tv-programma's van de zaterdag. Alleen de kwalificatiewedstrijd van het Nederlands voetbalelftal tegen Noord-Ierland deed het - met 2,6 miljoen kijkers - beter, volgens Stichting KijkOnderzoek. Dit jaar waren er voor het eerst alleen roetveegpieten te zien bij de landelijke intocht.

Ster advertentie
Ster advertentie