Up 2 Date

Toeristen vast in Thailand door naderende tropische storm

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Toeristen vast in Thailand door naderende tropische storm

In Thailand is een zware tropische storm op komst. Vooral de toeristische oostkust lijkt het doelwit te worden van wat weerdiensten 'de zwaarste storm in dertig jaar' noemen. Er wordt gesproken over vloedgolven van wel vijf tot zeven meter hoog, windvlagen van 100 kilometer per uur en zware regenval. De dreiging van de storm zorgt ervoor dat veel toeristen op de vlucht zijn geslagen of vastzitten op een van de vele eilandjes.

vluchten

Tienduizenden toeristen zijn de afgelopen dagen al gevlucht van Koh Tao, Koh Samui en Koh Phangan naar het vaste land. De veerdiensten en vluchten naar deze eilandjes zijn inmiddels gecanceld, maar niet iedereen wist op tijd weg te komen. Zwemmen is ten strengste verboden, maar sommige toeristen deden toch een wanhoopspoging. Op Koh Samui is daardoor gisteren een Russische man verdronken doordat hij in een sterke stroming terecht kwam.

hulp

Het Rode Kruis is klaar om hulp te verlenen. Een woordvoerder vertelt tegen de NOS: "We hebben vier hulpposten bevoorraad met medicijnen en hulpgoederen als voedsel, kleding en dekens. Als het nodig is, kunnen we meteen aan de slag." Ook het Thaise leger staat op scherp en op het vasteland zijn scholen klaargemaakt als opvangplek voor inwoners van het kustgebied. Op de eilandjes kunnen achtergebleven toeristen terecht in speciale opvangplekken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederlanders

Er zijn, mede door de kerstvakantie, ook veel Nederlandse toeristen aanwezig in het gebied. De ANWB alarmcentrale kreeg gisteren al tientallen telefoontjes van gestrande Nederlanders. Het advies van de ANWB is om goed te luisteren naar de lokale autoriteiten en hun aanwijzingen op te volgen. "We kunnen nu niets anders doen dan afwachten en hopen dat het meevalt", aldus een woordvoerder tegen de NOS.

De verwachting is dat de storm met de naam Pabuk vandaag over de oostkust zal trekken en morgen verder zal gaan richting de westkust waar de toeristische bestemmingen Krabi en Phuket liggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie