Up 2 Date

Politie doet 14 invallen door heel Nederland op verdenking van wapenhandel

foto: Archiefbeeld van een politie-inval in een woonwagenkamp
  1. Newschevron right
  2. Politie doet 14 invallen door heel Nederland op verdenking van wapenhandel

De politie heeft vanochtend veertien invallen gedaan op verschillende plekken door heel het land. In totaal zijn er acht verdachten aangehouden op verdenking van wapenhandel. De invallen waren onder andere in Capelle aan den IJssel, Den Haag en een woonwagenkamp in Zeist. Volgens het Openbaar Ministerie betreft het een wapenbende die in de criminele wereld als “groothandel” voor wapens wordt gezien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wapens niet in beslag genomen

De politie is al sinds september 2018 bezig met het onderzoek en spreekt van tientallen kopers en honderden wapens die verhandeld zijn. Bij de invallen zijn geen grote hoeveelheden wapens gevonden, die worden volgens het OM direct verkocht. Wel vond de politie twee handvuurwapens, munitie en zo’n 60.000 euro contant geld. De wapens zijn afkomstig uit landen als Slowakije en Kroatië en werden snel verkocht in meerdere steden in Nederland. Het grootste deel van de wapens zou nog steeds in omloop zijn in het criminele circuit. De politie laat weten dat de wapens gebruikt zijn voor zaken “die in de media zijn geweest”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Woonwagenkamp Zeist

Een van de invallen was in een woonwagenkamp in Zeist. Koning Willem-Alexander heeft twee jaar geleden het kamp bezocht aangezien het “een voorbeeld voor andere woonwagenkampen” zou zijn. Het kamp, Beukbergen, is het grootste kamp van Nederland en mocht twee jaar geleden zelfs groeien naar 220 plaatsen. Een van de bewoners deelde toen: "Ik ken de naam en geboortedatum van bijna elke bewoner en er wonen meer dan 200 gezinnen. Waar zie je dat nog in Nederland?"

Ster advertentie
Ster advertentie