Up 2 Date

De drugshandel in Europa blijft alleen maar groeien

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. De drugshandel in Europa blijft alleen maar groeien

De drugsmarkt in Europa is big business. Per jaar wordt er naar schatting zo’n 30 miljard euro opgehaald. Dat blijkt uit een rapport van Europol, een Europese politieorganisatie, en het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving. Er is heel veel duidelijk over deze industrie bij de politie, maar toch blijft de handel maar groeien.

maffia verdient miljarden per jaar

De illegale drugsmarkt in Europa bestaat uit verschillende activiteiten; productie, smokkel, distributie en verkoop aan de gebruiker. Er zijn meer dan 5000 criminele organisaties actief die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor miljarden euro's per jaar. De politie heeft in kaart kunnen brengen waar de drugs vandaan komen en hoe deze vervoerd worden. Cocaïne komt uit Zuid-Amerika en heroïne en cannabis vooral uit Noord-Afrika. Maar ook Nederland speelt een grotere rol dan we misschien denken...

https://twitter.com//status/1199265309460455424

Drugs in Nederland

In Nederland zijn we gewend aan coffeeshops in het straatbeeld. Het gebruik en de verkoop van cannabis is al jaren gedoogd, maar de productie ervan niet. Toch staat Nederland bekend om de productie van ‘Nederhasj’, maar daar blijft het niet bij. Het meest schokkende is de dominante rol van Nederland in de productie van drugs zoals MDMA. In totaal zijn er 21 actieve laboratoria ontmanteld in Nederland. Nergens anders in Europa zijn er laboratoria ontmanteld.

Toename in gebruik

Naast de toename in de productie van drugs, zijn er ook steeds meer mensen drugs gaan gebruiken. Het cocaïnegebruik onder jongvolwassenen (15-34 jaar) in Nederland is gestegen tot 4.7%, dat zijn meer dan 50.000 actieve gebruikers. Uit resten in het rioolwater van Amsterdam blijkt dat er in de hoofdstad gemiddeld 3,5 kilo cocaïne wordt gebruikt. Dat is omgerekend ruim 175.000 euro per dag.

Ster advertentie
Ster advertentie