Films, Series & TV

Danny Ghosen loopt mee met drugsdealers en wapenhandelaren in 'Narcostaat'

foto: NPO 3
  1. Newschevron right
  2. Danny Ghosen loopt mee met drugsdealers en wapenhandelaren in 'Narcostaat'

In de nieuwe NPO 3-serie Narcostaat duikt documentairemaker Danny Ghosen vol in de Nederlandse drugswereld. Hij onderzoekt of de politie écht de grip op de drugscriminaliteit verloren is. In de eerste aflevering spreekt Danny met onder anderen een Rotterdamse drugsdealer, een handelaar in wapens en de broer van een slachtoffer van een zogeheten vergismoord. Ook reist hij naar Libanon om topcrimineel Mink Kok te ontmoeten.

"Nederland heeft een gigantische drugsindustrie: een narcostaat. Wie zijn dat? Wie zorgt er voor al die pillen en coke?"

Drugskoerier als bijbaantje

Danny begint zijn onderzoek door mee te lopen met de Amsterdamse studente Ingrid. Zij bezorgt coke en andere partydrugs voor een dealer, gewoon op de fiets. "Omdat ik een vrouw ben, verwachten ze het niet. Dus ik ben nóg meer undercover." Ingrid vertelt dat ze per toeval tegen het bijbaantje is aangelopen. Ze raakte bevriend met de dealer. "Ik dacht: ik heb toch geld nodig, ik wil wel voor je rijden. Maar niet met het idee dat ik het heel lang ga doen."

Ingrid vertelt dat ze nooit bang is. Niet voor politie en niet voor klanten. "Ik vergeet vaak gewoon wat ik in m'n zak heb!" Ze is ook niet bang om 'verslaafd' te raken aan het snelle geld. "Ik ben helemaal niet iemand die graag met dure dingen loopt. Ik geef mijn geld alleen uit aan m'n vaste lasten en studeren."

Automatische vuurwapens op klaarlichte dag

Ingrid is niet bang voor geweld, maar dat komt wel vaak voor in de drugswereld. Zo wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van zware automatische wapens. Dat weet ook Richard, politieagent in de regio West-Brabant. Hij houdt zich bezig met illegale vuurwapens, waarvan er jaarlijkse zo'n 6000 in beslag worden genomen. "Als er een ruzie is, wordt iemand gewoon opgezocht op straat. Het interesseert ze niet meer of het overdag is en of er andere mensen over straat lopen." Door de enorme vuurkracht zijn de wapens erg dodelijk en onbetrouwbaar en dat maakt dat het risico op onschuldige slachtoffers enorm is, aldus Richard.

Wapens achterin een busje

Danny spreekt ook af met iemand die in dat soort wapens handelt. Achterin een busje haalt de man met een bivakmuts op het ene na de andere dodelijke wapen tevoorschijn uit een boodschappentas. "Deze heeft een demper. Hier krijg ik al achter jaar voor." Ook hij bevestigt dat de zware wapens echt iets van de laatste tijd zijn. "In mijn tijd, toen ik begon, hadden we dit niet nodig. Vroeger was het gewoon vechten."

Narcostaat is elke maandag om 21:20 te zien op NPO 3. Gemiste afleveringen kun je hier terugkijken.

Ster advertentie
Ster advertentie