Naar homepage
Up 2 Date

Suriname viert 45 jaar onafhankelijkheid: "Wan switi Srefidensi!"

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Suriname viert 45 jaar onafhankelijkheid: "Wan switi Srefidensi!"

Het is vandaag precies 45 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Vanwege de coronacrisis en de economische situatie is de onafhankelijkheidsdag, of Srefidensi Dey zoals de Surinamers het noemen, dit jaar niet groots gevierd. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is wel voor de viering naar Suriname afgereisd. Hij is daarmee de eerste Nederlandse minister die het land bezocht heeft in de afgelopen tien jaar.

Desi Bouterse

Dat er zo lang geen Nederlandse minister op bezoek is geweest in Suriname, komt door de stroeve relatie tussen Nederland en voormalig staatshoofd Desi Bouterse. Hij werd in Nederland schuldig bevonden aan drugssmokkel en is in Suriname veroordeeld voor de Decembermoorden van 1982. Andersom vond Suriname dat Nederland zich te veel bemoeide met binnenlandse aangelegenheden.

Nieuwe regering

Afgelopen mei won de huidige president Santokhi de verkiezingen in Suriname en hij liet direct weten de banden met Nederland weer te willen herstellen. Voor minister Blok is dit bezoek dus vooral om te laten zien dat Nederland bereid is hetzelfde te doen. "Het is vooral een symbolisch bezoek, om de relatie tussen beide landen weer te verbeteren", vertelt correspondent Nina Jurna aan de NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie