Up 2 Date

Nog steeds geen verkiezingsuitslag in Suriname, oppositie is bang voor fraude

foto: Oppositieleiders Chan Santokhi, Ronnie Brunswijk en Gregory Rusland - ANP
  1. Newschevron right
  2. Nog steeds geen verkiezingsuitslag in Suriname, oppositie is bang voor fraude

Nadat er afgelopen maandag in Suriname werd gestemd voor de parlementsverkiezingen, is er een paar dagen later nog steeds geen uitslag. De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, is boos over de trage, chaotische en niet-transparante manier waarom de stemmen geteld worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarom heeft ze een groot deel van de uitslagen van de hoofdstad Paramaribo nu zelf al online gezet.

BANG VOOR FRAUDE

Het lijkt erop dat de VHP-partij van Chan Santokhi, de grootste oppositiepartij, de winnaar wordt en dat de NDP-partij van president Desi Bouterse zwaar gaat verliezen. Volgens de leiders van de oppositiepartijen, Chan Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (ABOP) en Gregory Rusland (NPS), probeert Bouterse de boel te frauderen. Ze zijn bang dat de verkiezingen niet eerlijk verlopen en spreken van gesjoemel met dozen vol uitslagen. Tijdens een persconferentie riepen ze gisteren het OKB op om in te grijpen.

Chaotisch

Jennifer van Dijk-Silos dreigde eerder al om de uitslagen online te gooien als de uitslag nog langer op zich liet wachten. Volgens haar zijn het de meest chaotische verkiezingen die ze in haar twintigjarige carrière heeft meegemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de vertraging komt door de coronamaatregelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

HERTELLING

Desi Bouterse heeft gisteren aangegeven een hertelling van alle stemmen te willen. Hij wil dat de bevolking dat live op televisie kan volgen. Volgens tussentijdse uitslagen zal zijn partij 10 van de 26 zetels verliezen. De VHP-partij van Santokhi zou van 9 naar 20 zetels gaan en zo de grootste worden.

Ster advertentie
Ster advertentie