Up 2 Date

Eigenaren moet verplicht chip laten plaatsen in hun kat

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eigenaren moet verplicht chip laten plaatsen in hun kat

Alle eigenaren van katten in Nederland worden verplicht om hun kat te laten chippen en registreren. Dat meldt minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op die manier moeten zoekgeraakte katten sneller herenigd worden met hun baasje en moet het probleem van zwerfkatten aangepakt worden.

Chipplicht

De zogenaamde chipplicht gaat in ieder geval gelden voor huiskatten. Dit moet het ook makkelijker maken om eigenaren aan te spreken op hun verantwoordelijkheid om voor hun huisdier te zorgen. Momenteel wordt nog onderzocht of zwerfkatten ook gechipt moeten worden. Volgens het ministerie zijn er in Nederland ongeveer 2,9 miljoen huiskatten, maar exacte cijfers over het aantal zwerfkatten zijn er niet. Jaarlijks worden zo'n 60.000 katten als vermist opgegeven.

Landelijke invoering

De Tweede Kamer pleit al langer voor de invoering van een chip- en registratieplicht. Twee jaar geleden werd er al een proef gehouden in twee gemeenten, namelijk Amsterdam en Alphen aan den Rijn. In sommige gemeenten kunnen kateigenaren al op vrijwillige basis hun kat laten chippen, maar minister Adema ziet meer in een landelijke chipplicht. Voor honden bestaat al langer een landelijke chipplicht

Plan wordt uitgewerkt

Adema heeft het plan vooralsnog met gemeenten, provincies en verschillende organisaties besproken. De minister wil vooral dat de invoering van de chip- en registratieplicht zorgvuldig wordt ingevoerd. Momenteel wordt gekeken naar de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van het plan en het kostenplaatje. Wanneer eigenaren verplicht hun katten moeten chippen en registreren is nog onbekend.

Ster advertentie
Ster advertentie