Up 2 Date

Lerares die jongeren uit achterstandswijken helpt en 35 talen spreekt, ontvangt 1 miljoen euro

  1. Newschevron right
  2. Lerares die jongeren uit achterstandswijken helpt en 35 talen spreekt, ontvangt 1 miljoen euro

De Brits-Griekse lerares Andria Zafirakou heeft de Global Teacher Prize met een bijbehorend bedrag van 1 miljoen euro gewonnen. De lerares helpt jongeren in een Londense achterstandswijk uit handen te blijven van bendes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Makkelijk doelwit

Andria begon twaalf jaar geleden als lerares op een middelbare school in Londen, in een buurt die bekend stond vanwege het hoge aantal moorden. De kinderen in haar klassen zijn vaak arm, waardoor ze een makkelijk doelwit voor bendes zijn.

Veilige haven

Om dat te voorkomen doet ze er alles aan om een goede relatie op te bouwen met de leerlingen. Ze zorgt ervoor dat school een veilige plek wordt, waardoor ook hun schoolprestaties beter kunnen worden.

''Het is fantastisch dat - wat er ook thuis aan de hand is of wat er ook ontbreekt in de levens van de leerlingen - onze school ook van hen is. Ik vind dat school een veilige haven moet zijn'', vertelt ze in haar ontvangstspeech.

35 talen

Zakirafou leerde ook nog eens 35 talen, zodat ze al haar leerlingen kon groeten in hun eigen taal. Aan The Associated Press vertelt ze waarom ze dat zo belangrijk vindt: ''Het is altijd fijn als iemand je gedag zegt in je eigen taal. Het maakt de kinderen aan het lachen en het versterkt onze band.''

miljoen

Andria wint behalve de titel van 'beste leraar wereldwijd' ook een bedrag van 1 miljoen euro. Dit mag ze gebruiken om leerlingen financieel te steunen, maar ook om haar werkwijze te verspreiden over verschillende plekken op de wereld.

dubai

De Global Teacher Prize wordt jaarlijks uitgereikt aan een leerkracht die een opmerkelijke bijdrage aan zijn of haar beroep heeft geleverd. Dit jaar vond het evenement, dat werd gehost door Trevor Noah, plaats in Dubai.

Ster advertentie
Ster advertentie