Dit verandert er op 1 juli allemaal (in je portemonnee)
- News
- Dit verandert er op 1 juli allemaal (in je portemonnee)
Vanaf 1 juli gaat er weer veel veranderen. Gelukkig zijn sommige van deze veranderingen goed nieuws voor je portemonnee, zoals de verhoging van het minimumloon. Daarnaast zijn er opvallende veranderingen voor mensen met een e-step en mensen die fan zijn van designerdrugs. Wij zetten een paar belangrijke veranderingen voor je op een rijtje.
Minimumloon stijgt
Zoals elke zes maanden gaat het minimumloon weer een beetje omhoog. Sinds 1 januari was dat 14,06 euro bruto per uur, maar dat wordt nu 14,40 euro. Da’s een stijging van zo’n 2,4 procent en die is gebaseerd op hoe de lonen in cao’s zijn gestegen. Dit bedrag geldt voor iedereen van 21 jaar en ouder. Ben je jonger? Dan krijg je wat minder. Het laagste minimumloon is voor 15-jarigen: dat gaat van 4,22 naar 4,32 euro per uur.
Voor 13- en 14-jarigen is er officieel geen minimumloon, maar je mag op die leeftijd al wel werken, maar geen zwaar of industrieel werk. Je mag dus wel aan vakkenvullen of folders rondbrengen, maar nog niet achter de kassa zitten. De overheid raadt aan om ongeveer hetzelfde uurloon aan te houden als voor 15-jarigen. Dus als je op die leeftijd gaat werken, weet je een beetje wat je kan vragen.
Elektrische steppen moeten nu een kenteken hebben
Elektrische steppen moeten nu een kenteken hebben, net als bso-bussen en segways. Dat kost ongeveer achttien euro. Als je een nieuwe step aanschaft, moet je er meteen een kenteken bij regelen. Mocht je er al eentje in je bezit hebben? Dan heb je een jaar om een kenteken aan te schaffen.
In Nederland mag je er sowieso niet mee rondrijden, omdat haast alle e-steps niet zijn goedgekeurd voor de weg. Er zijn slechts vier types legaal, maar die zijn groter dan de stepjes die je kent uit andere landen. Nederlandse regels zijn strenger, maar er komen waarschijnlijk wel meer goedgekeurde modellen aan.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Verbod op nieuwe soorten designerdrugs
De overheid pakt designerdrugs strenger aan. Er komt een verbod op hele groepen chemische stoffen die vaak worden gebruikt om telkens nieuwe drugs te maken. Tot nu toe was het zo: als één variant verboden werd, maakten producenten gewoon een iets aangepaste versie die nog legaal was.
Zo had je eerst 4-MMC (verboden in 2012), daarna kwam 3-MMC (verboden in 2021) en toen weer 2-MMC als legaal alternatief. Om dat eindeloze omzeilen te stoppen, worden nu in één keer alle varianten van een aantal van die stoffen verboden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Huur gaat omhoog
Ook de huur van sociale huurwoningen gaan per 1 juli flink omhoog. Verhuurders mogen de huurprijs met vijf procent verhogen. Voor 'scheefwoners' (mensen die in een sociale huurwoning wonen, maar wel een hoog middeninkomen of zelfs een hoog inkomen hebben) mogen verhuurders de maandelijkse kosten nog wat meer opschroeven, met vijftig of honderd euro per maand.