Vergiftigingen door designerdrugs blijft stijgen: "Het is laagdrempelig en wordt genormaliseerd"
- News
- Vergiftigingen door designerdrugs blijft stijgen: "Het is laagdrempelig en wordt genormaliseerd"
Het aantal vergiftigingen door designerdrugs stijgt al enkele jaren, mede omdat de drugs steeds populairder worden. Een derde van het aantal gemelde vergiftigingen komt door designerdrugs, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). De verslavingszorginstelling Novadic-Kentron vindt dit erg zorgelijk.
Vergiftigingen
Uit het NVIC jaarverslag van 2022 blijkt dat er een toename is van vergiftigingen door designerdrugs. Vorig jaar werden in totaal 1800 meldingen van vergiftiging geregistreerd, waarvan er 555 gevallen verband hielden met designerdrugs. Dit staat in schril contrast met tien jaar geleden, toen er slechts enkele tientallen gevallen waren. Alex van Dongen is preventiewerker bij verslavingszorginstelling Novadic-Kentron en merkt in de praktijk dat designerdrugs veel populairder zijn geworden. "Designerdrugs zijn heel laagdrempelig verkrijgbaar en de beschikbaarheid is heel groot. Er zijn sites waar ze drugs voor een paar euro aanbieden. Daarbij wordt er ook veel reclame voor gemaakt", zegt hij tegen AD.
Designerdrugs
De makers van designerdrugs zijn creatief en weten telkens weer een nieuwe chemische verbinding te maken waardoor een nieuwe drug ontstaat die legaal verkocht mag worden. Aan de basisstructuur van de drugs verandert in principe niets, maar door een drug net iets anders samen te stellen, valt het niet meer onder het middel dat volgens de Opiumwet verboden is. Zo bestaan er verschillende designerdrugs die in essentie heel erg lijken op middelen die inmiddels verboden zijn. In 2018 registreerde het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction al meer dan 730 verschillende soorten designerdrugs.
Designerdrugs
Dat er meer designerdrugs worden gebruikt en dus ook meer vergiftigingen voorkomen, komt door normalisatie van het gebruik, denkt Van Dongen. "Hoe vaker wordt gezegd dat 'iedereen gebruikt', hoe meer het geaccepteerd wordt om een pilletje te nemen." Terwijl in de realiteit de meeste jongeren geen drugs gebruiken, aldus Van Dongen. Volgens de preventiewerker brengt normalisatie jongeren sneller op de gedachte om met drugs te experimenteren, soms zelfs onbewust. Dat vindt hij erg zorgelijk.
Designerdrugs zijn namelijk erg gevaarlijk. Zo kun je last krijgen van een te hoge hartslag, hoge bloeddruk en verhoogde lichaamstemperatuur. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot hersenbloedingen, hartritmestoornissen en duizeligheid. Hoeveel mensen jaarlijks overlijden aan het gebruik van designerdrugs is niet duidelijk, schrijft AD.
Nieuwe wetgeving
Nederland is bezig met een nieuwe wetgeving tegen alle stoffen waarmee designerdrugs kunnen worden gemaakt. De originele drugswet werd steeds omzeild, doordat drugsproducenten een stofje toevoegen die niet op de Opiumlijst staat. Hierdoor valt de designerdrug buiten de wetgeving. Daar komt binnenkort verandering in, hoopt de verslavingszorginstelling Novadic-Kentron.
Er zijn een aantal landen die ons voorgingen in het verbieden van designerdrugs, waaronder België, Engeland en Duitsland. En met succes. Zo leidde een verbod in Engeland tot minder gebruik van drugs. Ook leidden de hoge prijzen van drugs in Scandinavië tot minder gebruik, laat Novadic-Kentron weten. "Er zullen altijd mensen zijn die blijven gebruiken, maar je kunt het wel ontmoedigen", aldus de instelling.