Up 2 Date

Kabinet gaat designerdrug 3-MMC verbieden

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Kabinet gaat designerdrug 3-MMC verbieden

Het kabinet gaat de designerdrug 3-MMC verbieden. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) besloten samen met minister Ferd Grapperhaus. De designerdrug wordt op Lijst II van de Opiumwet geplaatst.

'Zorgwekkende signalen'

Blokhuis volgt het advies op van het CAM (het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs). Het CAM is van mening dat met het verbod een signaal wordt afgegeven over de verbonden gezondheidsrisico's, zoals hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en agitatie die vaak aanleiding geven voor medische zorg.

"3-MMC wordt steeds populairder, met name onder jongeren. Vanuit verschillende delen van het land ontvangen we zorgwekkende signalen over dit middel", zegt Blokhuis. "Ik ben blij dat het CAM op zo’n korte termijn tot een beoordeling is gekomen, zodat we nu tot actie kunnen overgaan. De legale status geeft deze drug een vals onschuldig imago, daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen."

Lijst II Opiumwet

Doordat 3-MMC op dit moment een legale status heeft, is het ontzettend eenvoudig verkrijgbaar. Even googelen en je vindt verschillende websites die het aanbieden. Door de designerdrug op Lijst II van de Opiumwet te plaatsen, gaat dit veranderen en wordt bezit, verkoop en productie verboden. Op diezelfde lijst staan softdrugs. Voorbeelden zijn hasj en wiet, maar ook slaap- en kalmeringsmiddelen. Naast Lijst II bestaat ook Lijst I voor harddrugs als xtc, cocaïne en opium.

Nog steeds makkelijk te omzeilen

Het is voor drugsproducenten nog altijd makkelijk om de Opiumwet door middel van designerdrugs te omzeilen. Als er maar een net iets andere samenstelling is, valt een stof namelijk meteen buiten de drugswetgeving en kan er niet worden ingegrepen.

Om dit in de toekomst te voorkomen, is er in maart een wetsvoorstel ingediend om een extra lijst aan de Opiumwet toe te voegen, de zogeheten 'Lijst Ia'. Deze lijst moet ervoor zorgen dat bepaalde designerdrugs, die dezelfde basisstructuur hebben, verboden worden. Er hoeft dan niet meer voor elke kleine wijziging in de samenstelling een nieuw middel worden toegevoegd aan de lijst. Een gehele groep designerdrugs wordt dan strafbaar gesteld, ongeacht de samenstelling.

Ster advertentie
Ster advertentie