Up 2 Date

Aantal vergiftigingen door lachgas en 3-MMC toegenomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aantal vergiftigingen door lachgas en 3-MMC toegenomen

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) heeft in 2019 meer vergiftigingen door lachgas genoteerd. Ook het aantal vergiftigingen met 3-MMC is toegenomen.

tintelingen en gevoelsstoornissen

Na het gebruik van lachgas zijn er in 2019 128 gevallen gemeld van mensen die vergiftigd waren door het spul. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2018, toen er 54 mensen vergiftigd werden. In bijna een derde van de gevallen hebben mensen last van lichamelijke klachten zoals tintelingen en gevoelsstoornissen in hun ledematen. "Opvallend is dat het vaak zeer grote hoeveelheden lachgas betrof: In sommigen gevallen ging het om honderden ballonnen per sessie", aldus de organisatie.

"Steeds vaker wordt voor het vullen van ballonnen gebruik gemaakt van lachgastankjes van enkele liters, in plaats van de veel kleinere slagroompatronen."

3-mmc

Ook het aantal vergiftigingsgevallen door de stof 3-MMC (3-methylmethcathinon) is gestegen in 2019. Er werden toen 25 mensen vergiftigd, waar dat er in 2018 nog tien waren. In de gevallen was het vaak zo dat mensen meerdere doses gebruikten, omdat de effecten van de drug niet zo sterk zijn. Daardoor heb je dus veel kans op een overdosis.

tussen xtc en cocaïne

Volgens de site van Jellinek, is 3-MMC een NPS; een Nieuwe Psychoactieve Stof. Over NPS-en is niet veel bekend. Mensen die het gebruikt hebben zeggen dat je je scherp, blij en energiek voelt en dat je meer zin hebt om met mensen te socializen. Volgens gebruikers zit het tussen de effecten van XTC en cocaïne in.

negatieve bijwerkingen

Negatieve bijwerkingen die je kunt krijgen door de drugs zijn vaak dat je bloeddruk, temperatuur en spierspanning stijgen en dat je gaat zweten, tandenknarsen, een droge mond en grote pupillen krijgt. Sommige gebruikers krijgen hoofdpijn, worden verward, misselijk, ervaren angst, hebben een sip gevoel of krijgen last van hartkloppingen, uitputting, uitdroging, oververhitting en spierspasmes. In de ergste gevallen kan de drugs zorgen voor een epileptische aanval, delier of een psychose. Het is (nog) niet illegaal.

Ster advertentie
Ster advertentie