FunX

Ilse (22) gebruikt designerdrugs: "Je moet er verantwoordelijk mee omgaan"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Ilse (22) gebruikt designerdrugs: "Je moet er verantwoordelijk mee omgaan"

Designerdrug 3-MMC is nu nog legaal, maar er staat een wetswijziging op de planning waardoor binnenkort veel designerdrugs verboden zullen worden. De 22-jarige Ilse vertelt in Start met Fernando aan de hand van haar ervaringen hoe zij tegenover designerdrugs en een verbod hierop staat.

Vergiftiging

Hoewel designerdrugs steeds populairder lijken te worden, komen de drugsoorten vaak negatief in het nieuws. Zo schreef het NOS gisteren nog dat artsen steeds vaker te maken krijgen met vergiftigingen door 3-MMC. In zo'n 5 tot 10 procent van de gevallen gaat het om vergiftigingen bij minderjarigen.

Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis werkt dan ook aan een verbod op designerdrugs, zoals 3-MMC. 3-MMC-gebruiker Ilse vindt dat geen goed plan: "Het komt nu negatief in het nieuws, omdat veel jongeren er verslaafd aan raken, maar jonge mensen gaan sowieso onverantwoordelijk om met drugs en alcohol." Zelf gebruikt ze de drug, die qua effect lijkt op een milde kruising tussen MDMA en cocaïne, alleen op feestjes. "Vrienden van mij gebruikten het en ik had wel eens zin om iets nieuws te proberen. Ik was er benieuwd naar en toen beviel het me wel."

Ilse ziet niet in waarom het gebruiken van 3-MMC gevaarlijker zou zijn dan het drinken van alcohol: "Daar zitten natuurlijk ook veel risico's aan". Volgens haar is het vooral belangrijk om er verantwoordelijk mee om te gaan. "Geniet, maar met mate en gebruik verantwoordelijk."

Niet verbieden

Volgens Ilse werkt een verbod op designerdrugs averechts: "Het heeft niet zoveel zin in mijn ogen. Mensen blijven het toch wel gebruiken." Zij ziet een andere manier om het gevaar van 3-MMC te beperken. "Ik denk dat voorlichting op school en festivals beter zou werken."

Problemen

FunX sprak vorig jaar met Tom van Jellinek. Hij vertelde dat de groep die in de problemen komt door designerdrugs eigenlijk best klein is vergeleken met andere middelen. ''Als je kijkt naar de verslavingszorg komt de helft van de mensen naar binnen door alcohol. Daarnaast moet je denken aan cannabis, cocaïne en heroïne. Over het algemeen is de groep die in de problemen komt door designerdrugs heel klein. Maar dat betekent niet dat deze groep niet in de problemen kan komen. In sommige regio’s zien we namelijk wel een stijging.''

Dat betekent niet dat het gebruik niet zonder gevaar komt. Dankzij de laagdrempeligheid- het is legaal en gewoon op het internet verkrijgbaar - onderschatten veel mensen de risico's. "Dat soort middelen hebben vaak gelijke risico’s als klassieke middelen. Dat zien we ook terug in de kans op een verslaving, deze kan soms ook erger zijn.'' Dat gebruikers die risico’s onderschatten, is best logisch: ''Ze kunnen het ook niet weten, want het is een nieuw middel. Ze zijn hun eigen proefkonijn. We zien met designerdrugs dat ze vaak in populariteit stijgen, waarna dat weer zo snel wegzakt. Pas als mensen het gebruiken, zien ze de risico’s ervan in. Op een gegeven moment zullen mensen hun gebruik daaraan aanpassen.''

Hulp bij verslaving

Denk je dat je zelf verslaafd bent? Of maak je je zorgen om iemand in jouw omgeving? Neem contact op met Jellinek voor hulp of de juiste doorverwijzing.

Ster advertentie
Ster advertentie