Naar homepage
FunX Den Haag

Hagenaars gebruiken veel drugs, blijkt uit rioolwateronderzoek

bron: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Hagenaars gebruiken veel drugs, blijkt uit rioolwateronderzoek

Een lijntje cocaïne snuiven of wiet gebruiken: Hagenaars doen het relatief vaak. Dat blijkt uit een rioolwateronderzoek van de gemeente Den Haag naar drugsgebruik in de stad.

Cannabis, cocaïne en speed populair

Voor het onderzoek werden monsters genomen uit het rioolwater van zo'n 250.000 Hagenaars. Dat gebeurde in april vorig jaar, tegelijkertijd met metingen in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Uit het onderzoek blijkt dat inwoners van Den Haag ongeveer evenveel cannabis en cocaïne gebruiken als Amsterdammers. Die aantallen liggen twee keer zo hoog als die in Utrecht en Eindhoven. Stoffen die wijzen op cocaïne werden in Den Haag zelfs nog ietsjes meer aangetroffen dan in de hoofdstad. Ook speed wordt in Den Haag meer gebruikt dan in de andere drie steden. Crystal meth en xtc worden daarentegen minder gebruikt.

Criminaliteit aanpakken

Volgens burgemeester Jan van Zanen laten de resultaten zien "dat Den Haag een belangrijke afzetmarkt is voor drugs, in het bijzonder voor wat betreft cocaïne en speed", zo meldt Omroep West. De resultaten zijn reden genoeg voor Van Zanen om de criminaliteit nog harder aan te pakken. "Criminele netwerken hebben een harde kern met organisatoren, regelaars en uitvoerders van strafbare feiten, met daar omheen faciliterende en sociale vertakkingen in de bovenwereld. De resultaten onderstrepen de urgentie van het aanpakken van deze netwerken".

Ster advertentie
Ster advertentie