FunX

Nieuwe docuserie 'Verdoofd' toont het leven van alcohol- en drugsverslaafden

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe docuserie 'Verdoofd' toont het leven van alcohol- en drugsverslaafden

Hoe is het om te leven met een heftige drank- of drugsverslaving? Dat laat programmamaakster Sahar Meradji zien in haar nieuwe docuserie Verdoofd. Daarin volgt Sahar vier mensen met een verslaving en laat ze kijkers kennis maken met de vicieuze cirkel waarin verslaafden belanden. Want wat speelt er eigenlijk allemaal in die wereld? En hoe heftig is dat? Sahar Meradji vertelde er meer over in Turn Up!

Video niet beschikbaar

Dagelijks leven

In de vierdelige serie worden Mulu, Maarten, Daphni en Boaz gevolgd. Die laatste gebruikt de makkelijk verkrijgbare designerdrug 3-MMC en is daardoor vier dagen per week klaarwakker. Maarten neemt dagelijks lijntjes speed en woont op een door drugs gedomineerde vrijstaat genaamd 't Landje. En daar waar Daphni zich afvraagt of haar GHB-verslaving wel een probleem is, is Mulu bang dat hij zijn drugs- en alcoholverslaving niet overleeft als hij niet zo snel mogelijk naar een afkickkliniek kan.

Door het maken van de docuserie kreeg Sahar een uniek kijkje in het dagelijks leven van deze drugs- en alcoholverslaafden. "In principe is alles in hun leven zo ingericht dat het mogelijk is om binnen aanzienbare tijd een volgende hit te nemen. Het is niet zo dat zij de hele dag naar drugs op zoek zijn. Maar ze moeten er wel voor zorgen dat zij, als ze ergens naartoe gaan, drugs hebben genomen of op tijd thuis zijn om drugs in te nemen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderliggende pijn

Het is niet de eerste keer dat Sahar een docu maakt over verslaving. Zo maakte zij eerdere Tygo in de GHB in samenwerking met acteur Tygo Gernandt. Een onderwerp waar zij graag meer aandacht aan geeft. "Verslaving zie ik als een manier om te dealen met onderliggende pijn. Ik denk dat verslaafden drugs of alcohol gebruiken om hun pijn te verdoven. Dat is iets waarvan ik denk: daar kunnen heel veel mensen zich in vinden."

Kan iedereen verslaafd raken?

Op de vraag of iedereen verslaafd kan worden, antwoordt Sahar: "Mijn gevoel zegt dat het bij de meeste mensen kan gebeuren, maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Daar is dit onderwerp te groot voor."

Volgens Sahar hoeft het niet zo te zijn dat iemand die af en toe recreatief drugs gebruikt ook daadwerkelijk in een verslaving glijdt. "Je kunt drugs gebruiken terwijl je al goed in je vel zit en als je bijvoorbeeld tijdens het stappen je avond nog leuker wilt maken. Maar het is iets anders wanneer je een keer drugs probeert omdat er iets niet goed gaat in je leven en denkt van: hey, nu voel ik die pijn niet meer. Dan doe je het morgen en overmorgen waarschijnlijk weer."

De eerste aflevering is maandagavond te zien op NPO3 om 21.20 uur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie