FunX

Gerko (18) kreeg een hartstilstand door 3-MMC en pleit nu voor een verbod

foto: Hart van Nederland
  1. Newschevron right
  2. Gerko (18) kreeg een hartstilstand door 3-MMC en pleit nu voor een verbod

De designerdrug 3-MMC werd een paar maanden geleden door het kabinet verboden, maar als het aan de 18-jarige Gerko ligt, worden alle designerdrugs illegaal gemaakt. Zelf heeft hij een nare ervaring gehad met 3-MMC, waarover hij vertelde in Start met Fernando. "M'n hartslag viel weg en m'n vrienden hebben 112 gebeld."

Gerko vertelt over zijn hartstilstand na het gebruik van 3-MMC

Gereanimeerd

Gerko vertelt hoe hij eerder dit jaar een avondje aan het drinken met wat vrienden. "Het was gezellig en we dachten: er kan wel wat extra's bij." Hij nam 3-MMC, maar dat liep niet goed af. Gerko kreeg een hartstilstand. "Ik had best weinig op, maar viel achterover. M'n vrienden hebben me toen gereanimeerd en daarna ben ik opgehaald door de ambulance."

Coma

Van de avond zelf kan Gerko zich niet veel meer herinneren. Zijn vrienden vertelden hem achteraf hoe hij zwaar begon te ademen en hoe zijn hartslag wegviel. "Ik weet nog dat ik aan het feesten was met vrienden en later ineens wakker werd in het ziekenhuis." Dit gebeurde nadat Gerko enkele dagen in coma had gelegen. In zijn lichaam is toen een kastje geplaatst dat hem een schok geeft wanneer hij weer een hartaanval dreigt te krijgen.

Waarschuwing in de Tweede Kamer

Om het gevaar van 3-MMC te benadrukken en anderen te waarschuwen, heeft Gerko vorige week zijn verhaal gedeeld met politici in de Tweede Kamer. "Ze waren verbaasd. Ze zaten met open mond te kijken, vooral omdat ik nog zo jong ben." Het liefst ziet hij dat alle designerdrugs verboden worden, al snapt hij ook wel dat het gebruik daarmee niet zal verdwijnen. "Het gebruik onder jongeren zal je niet stoppen. Maar wanneer je het makkelijker te handhaven maakt voor de politie, is het voor nieuwe gebruikers minder aantrekkelijk om erin te stappen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Totaal verbod

Wat 3-MMC mede zo gevaarlijk maakt, is dat het relatief eenvoudig te verkrijgen is. In mei werd daarom besloten de drug op Lijst II van de Opiumwet te zetten, de lijst waar ook softdrugs als wiet en hasj op staan. Daarmee wordt bezit, verkoop en productie verboden.

Volgens velen is dit echter niet genoeg. Een kleine aanpassing in de samenstelling van 3-MMC kan ervoor zorgen dat de drug een andere naam krijgt, waardoor het wel weer legaal te verkopen is. Daarom pleit Gerko ervoor alle designerdrugs te verbieden. "De politiek moet echt meer doen om het te illegaliseren, zodat de prijzen veel hoger worden en de politie makkelijker kan handhaven. Nu kun je er in deze regio, bijvoorbeeld in Kampen, echt veel te makkelijk aankomen", zei hij tegen De Gelderlander.

Gerko en zijn vrienden zullen het spul zelf in ieder geval niet meer gebruiken. "Pas ermee op, het is niet slim", waarschuwt hij anderen. "En als je het wel neemt, combineer het niet met alcohol."

Ster advertentie
Ster advertentie