Up 2 Date

Onderzoek: jongeren gebruiken vaak WhatsApp om drugs te kopen

foto: Unsplash @GRAS GRÜN
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek: jongeren gebruiken vaak WhatsApp om drugs te kopen

Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut dat gisteren is uitgekomen, blijkt dat jongvolwassenen vaak WhatsApp gebruiken om in contact te komen met drugsdealers. De aanleiding voor het onderzoek was een motie van de Tweede Kamer, waarin werd verzocht onderzoek te doen naar het gebruik van onlineplatforms om drugs te kopen.

Verkoop

Het Trimbos-instituut schrijft in het rapport Drugs Online dat de meeste drugsgebruikende jongvolwassenen tussen de 16 en 35 hun drugs rechtstreeks bij de dealer kopen. Het contact dat ze met de dealer hebben voordat ze daadwerkelijk de drugs kopen, vindt het meeste plaats op WhatsApp. Dealers sturen op de app vaak bestellijsten rond met daarop alle drugs die ze aanbieden met de bijbehorende prijs. Deze lijsten worden ook in grote groepen gestuurd op Telegram. Maar een klein deel van alle online drugsverkoop vindt plaats op andere socialemediaplatforms, zoals Facebook, Snapchat en Instagram.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Weinig onderzoek

Het Trimbos-instituut laat weten dat er maar weinig onderzoek is gedaan naar online verkoop van drugs in Nederland. Tot nu toe is er vooral informatie bekend over jongvolwassenen, uitgaande jongeren en mensen die drugsmonsters aanleveren bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. "Van andere doelgroepen, zoals oudere drugsgebruikers en dak- en thuislozen, weten we weinig", vertelt Ruben van Beek, onderzoeker bij Trimbos- instituut aan NU.nl.

Adviezen

Ondanks dat er door dit onderzoek meer informatie beschikbaar is over de online verkoop van drugs, adviseren onderzoekers om hier nog meer onderzoek naar te doen. Ze adviseren om toezicht te blijven houden op de markt van online drugsverkoop en de rol van andere minder bekende berichtenapps en social media te onderzoeken. Daarnaast adviseert het instituut ook om meer aandacht te besteden aan preventie door via socialmediakanalen voorlichting te geven.

Uitbannen

Volgens Van Beek is het niet mogelijk om online drugsverkoop helemaal uit te bannen. "Linksom of rechtsom komt men toch wel aan de drugs", zegt hij. "Dat was ook al voordat drugs via social media werd verkocht." Om die reden richten instanties zich op voorlichting en het aankaarten van de gevaren van drugsgebruik.

Ster advertentie
Ster advertentie