Up 2 Date

Nederland onttroond als koning van wiet

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Nederland onttroond als koning van wiet

In Nederland doen we niet zo moeilijk over een jointje. Jarenlang was ons wietbeleid uniek, maar de tijden zijn veranderd. In Uruguay en Canada is wiet inmiddels al gereguleerd en blijkbaar lopen wij Nederlanders volgens dit artikel van de NOS nu zelfs achter! We zijn onttroond als koningen van wiet, maar hoe kan dat?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Criminelen

De teelt en handel van wiet is in Nederland nog hartstikke illegaal. Daardoor moet alles via achterdeurtjes en daar willen criminelen zich graag in mengen. Dat betekent dus dat kwekers en coffeeshophouders ook te maken krijgen met inbraken, rippartijen, maar ook schietpartijen. Als je wiet legaal maakt, dan hebben boefjes weinig meer te zoeken in de business. Dus misschien wordt het eens tijd om wiet te legaliseren, net als in andere landen.

Nederland experimenteert

Nederland staat overigens niet stil, want er komt een experiment met wiet aan in Nederland. Die gaat vier jaar duren en in die tijd mag hennep geproduceerd worden. Daarnaast mag het ook geleverd worden aan coffeeshops in de tien gemeenten die meedoen. Gemeenten kunnen zich opgeven voor het experiment. Uiteindelijk adviseert een commissie welke gemeenten mogen meedoen en vervolgens wijzen de ministers van Justitie en Veiligheid en Medische Zorg ze aan. Dat betekent wel dat we de titel van koning wiet nóg langer kwijt zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie