Up 2 Date

Gezocht: proefkonijnen die pijn willen lijden terwijl ze naar hun favoriete muziek luisteren

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Gezocht: proefkonijnen die pijn willen lijden terwijl ze naar hun favoriete muziek luisteren

Erasmus MC Rotterdam is op zoek naar 70 proefkonijnen die pijn willen lijden terwijl ze luisteren naar hun favoriete muziek. Arts-onderzoeker Pablo Kappe doet onderzoek of het luisteren naar muziek letterlijk de pijn kan verzachten.

Pijn verzachtende werking

Tijdens het sporten werkt muziek ook vaak om nog net even die laatste meters te rennen, of om toch nog een extra workout in de gym te doen. Je favoriete track blazen door je headphones helpt om nog even dwars door de pijn heen te gaan. Bij onderzoekers riep dat de vraag op of fysieke pijn daadwerkelijk minder heftig is als je naar je favoriete muziek luistert.

Muziek na een operatie

Uit eerder onderzoek blijkt ook dat muziek een pijn verlichtende werking heeft bij operaties. "Patiënten die naar muziek luisteren voor, tijdens en na een operatie, ervaren minder pijn. Hierdoor gebruiken zij na een ingreep minder pijnstillers zoals morfine. Wat we nog niet weten is of deze mensen daadwerkelijk minder pijn ervaren of dat er sprake is van afleiding waardoor ze de pijn beter verdragen", laat onderzoeksleider Kappe weten.

Het onderzoek

Voor het onderzoek krijgen de 70 vrijwilligers twee elektrodes op hun vingers. De helft van de proefkonijnen doet dit zonder muziek en de andere helft mag zijn favoriete playlist opzetten. Als zij vervolgens op een knop drukken, kunnen zij zichzelf schokken geven. Het is de bedoeling om dit zo lang mogelijk vol te houden. De verwachting is dat de groep die muziek luistert minder pijn ervaart. Dat muziek in staat is de pijngrens te verleggen lijkt misschien logisch, maar het is nooit eerder in een onderzoek bewezen.


Quote

We willen er met dit onderzoek achter komen hoe het kan dat pijn minder gerapporteerd wordt.

Pablo Kappe (arts-onderzoeker Erasmus MC Rotterdam)

Behandeling met muziek

Het doel van het onderzoek is om in het vervolg muziek vaker te gaan gebruiken bij behandelingen. Op dit moment worden behandelingen met muziek als enigszins zweverig gezien, maar dit onderzoek moet daar verandering in brengen. "We willen er met dit onderzoek achter komen hoe het kan dat pijn minder gerapporteerd wordt. Dit onderzoek moet vaststellen of het gaat om pijnverlichting of afleiding. Dan begrijpen we beter hoe pijn tot stand komt en wat muziek kan bijdragen."

Ster advertentie
Ster advertentie