Up 2 Date

Man krijgt drie maanden voorwaardelijk voor stiekem afdoen condoom

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Man krijgt drie maanden voorwaardelijk voor stiekem afdoen condoom

Er is vandaag voor het eerst in Nederland iemand veroordeeld voor stealthing, oftewel het stiekem afdoen van het condoom tijdens de seks zonder toestemming van de bedpartner. Een 28-jarige Rotterdammer heeft in de rechtbank in Dordrecht een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van duizend euro betalen. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigde de man ook van verkrachting, maar daarvan is hij vrijgesproken.

Tijdens de seks ongemerkt afgedaan

De man had in augustus 2021 seks met een vrouw. Dat gebeurde met instemming van beide partijen, op voorwaarde dat er een condoom gebruikt zou worden. Daar ging hij mee akkoord, maar volgens het slachtoffer deed hij het voorbehoedsmiddel tijdens de seks ongemerkt af. Tijdens het onderzoek naar de zaak ontkende de man dit, terwijl er wel een berichtje werd aangetroffen dat hij na afloop naar de vrouw in kwestie stuurde, waarin hij zei: "Oke, ik dacht dat je het voelde. Het komt wel goed."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dwang

Volgens de rechter is er sprake van dwang en heeft de man misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de bedpartner in hem had. Bovendien wordt het hem kwalijk genomen dat hij ervoor heeft gezorgd dat de vrouw een soa kon oplopen of ongewenst zwanger kon raken. Omdat er "overeenstemming was over het seksueel binnendringen" is er volgens de rechter geen sprake van verkrachting.

Andere man vrijgesproken

Er stond vandaag nog iemand terecht wegens stealthing, een 25-jarige man uit Rotterdam. Hij zou zelf een condoom om hebben willen doen voor hij anale seks ging hebben, maar claimde die vervolgens te zijn 'vergeten', omdat hij onder de indruk zou zijn geweest van de seksspeeltjes van de dame in kwestie. Deze man werd vrijgesproken, omdat er niet kon worden bewezen dat er sprake was van dwang en de verdachte 'zichtbaar spijt' had getoond.

Het OM had tegen beide mannen een jaar celstraf geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk voor de eerste verdachte en zes maanden voorwaardelijk voor de vrijgesproken man.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog niet strafbaar

Stealthing is in Nederland momenteel nog niet strafbaar, al wordt daar wel aan gewerkt met de nieuwe wet Seksuele Misdrijven. Nu kan iemand alleen veroordeeld worden voor dwang, omdat het in dit geval gaat om het dwingen tot onveilige seks. Hetzelfde geldt voor het stiekem bewust beschadigen van een condoom. Volgens het Centrum Seksueel Geweld is stealthing dan ook een vorm van seksueel geweld. Zij raden slachtoffers aan om binnen zeven dagen contact met ze op te nemen om verdere hulp te kunnen bieden. Dit kan anoniem.

In België, Engeland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en de Amerikaanse staat Californië is het stiekem afdoen van het condoom wél strafbaar.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie