Up 2 Date

Nieuwe wet in Spanje maakt seks zonder duidelijke toestemming verkrachting

foto: YouTube: RTVE Noticias
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe wet in Spanje maakt seks zonder duidelijke toestemming verkrachting

Spanje gaat een wet aannemen die seks zonder duidelijke toestemming voortaan verkrachting maakt. Hiervoor hoeft dus niet langer bewezen te worden dat er geweld is gebruikt. Naar verwachting zal de wet, genaamd 'alleen ja is ja', vandaag nog officieel worden aangenomen.

Toestemming

In mei werd er door het Spaans parlement al voor de wet gestemd en nu zal deze ook op korte termijn in werking gaan treden. De wet stelt dat seks zonder expliciete toestemming kan worden vervolgd als verkrachting, dus ook als iemand zich tijdens de daad bijvoorbeeld niet duidelijk verzet. Het heft zo onderscheid tussen seksueel misbruik en seksuele agressie - verkrachting - op.

Stil blijven, simpelweg geen 'nee' zeggen of niet tegenstribbelen is dus niet hetzelfde als toestemming geven. "Toestemming kan alleen als toestemming worden beschouwd wanneer die vrijwillig tot uiting is gekomen door handelingen die, in overeenstemming met de omstandigheden, duidelijk de wensen van de persoon tot uitdrukking brengen", luidt de wet officieel.

Aanleiding

De aanleiding van de wet is een groepsverkrachting van een 18-jarige vrouw door vijf mannen, die in 2016 plaatsvond in Spanje. De daders filmden de misdaad met hun telefoons en deelden de beelden vervolgens in een appgroep.

De mannen werden vervolgens alleen veroordeeld tot negen jaar cel voor licht seksueel misbruik, omdat op beelden te zien was dat de vrouw onbeweeglijk, stil en met haar ogen dicht lag. Dat zou volgens de rechtbank hebben aangetoond dat ze geen bezwaar had, omdat ze niet 'tegenstribbelde'. Na massaal protest over de uitspraak werden de daders alsnog vervolgd voor verkrachting en werd de straf verhoogd naar 15 jaar.

'Overwinning'

Volgens de Spaanse minister van Gelijkheid, Irene Montero, is de nieuwe wet een grote overwinning, omdat "geen enkele vrouw meer hoeft te bewijzen dat geweld is gebruikt (bij verkrachting, red.), maar dat het automatisch erkend wordt." Ze hoopt dan ook dat de wet "de seksuele terreur en cultuur van verkrachting" stopt.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie