Up 2 Date

Spanje wil vrouwen met menstruatieklachten drie dagen per maand verlof geven

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Spanje wil vrouwen met menstruatieklachten drie dagen per maand verlof geven

Als het aan de Spaanse regering ligt, kunnen vrouwen binnenkort drie dagen per maand met verlof als ze menstruatieklachten ervaren. Dat blijkt uit een wijziging van de abortuswet in Spanje, die hoogstwaarschijnlijk volgende week dinsdag wordt goedgekeurd door de ministerraad.

Verlof kan verlengd worden

Mocht de wetswijziging worden aangenomen, zal Spanje het eerste Europese land worden waar vrouwen vrij krijgen als ze menstruatieklachten ervaren. In Zambia, Japan, Zuid-Korea en enkele andere landen is het al langer zo dat vrouwen met menstruatieverlof kunnen gaan als dat nodig is.

De Spaanse regering wil het verlof van drie dagen verlengen tot vijf dagen per maand als medisch bewezen kan worden dat een werkneemster door menstruatieklachten haar werk niet normaal kan uitvoeren. Volgens de Spaanse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde lijdt ongeveer 33 procent van de vrouwen die menstrueren aan dysmenorroe, wat een hevige vorm van menstruatiepijn is. Als premenstruele pijn wordt meegeteld, is het percentage nog hoger.

Geen btw op menstruatieproducten

Naast het bieden van menstruatieverlof wil de Spaanse regering de btw op menstruatieproducten verlagen van 10 naar 0 procent. Ook moeten deze producten gratis beschikbaar gesteld worden op scholen en sociale centra zodat ook mensen die deze zelf niet kunnen betalen hier toegang tot hebben.

Geen toestemming van ouders voor abortus

Ten slotte wil Spanje ook de regels rond abortus aanpassen. Zo hoeven minderjarigen van 16 en 17 jaar geen ouderlijke toestemming meer te vragen om de zwangerschap af te breken. Sinds 2015 is het zo dat minderjarigen tussen de 16 en 18 tot de 14e week van de zwangerschap abortus mogen plegen met toestemming van hun ouders.

Ster advertentie
Ster advertentie