Up 2 Date

Meer dan 17.000 meldingen van menstruatieproblemen na coronaprik

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meer dan 17.000 meldingen van menstruatieproblemen na coronaprik

Meer dan 17.000 mensen hebben tot 1 december van dit jaar een melding gedaan van een tijdelijke menstruatiestoornis nadat ze een coronaprik lieten zetten. Klachten variëren van hevige of late menstruatie, zo meldt bijwerkingscentrum Lareb.

Verstoorde menstruatiecyclus

Ongeveer 4500 mensen melden dat hun menstruatie heviger is dan voor de coronaprik. Zo'n 3200 personen geven aan een verlate menstruatie te hebben, 3000 mensen hebben een onregelmatige menstruatie en tussentijds bloedverlies zou in ongeveer 3000 gevallen voorkomen. Vooralsnog is het onduidelijk of er daadwerkelijk een verband is tussen de vaccins en een verstoorde menstruatiecyclus. Volgens Lareb moet daar meer onderzoek naar gedaan worden. Tot zover blijkt uit een onderzoek uit Noorwegen dat menstruatiestoornissen vaker lijken voor te komen na een coronaprik.

Tijdelijk effect

Het bijwerkingscentrum geeft ook aan dat het naar verwachting een tijdelijk effect is. Het vaccin zet het immuunsysteem aan het werk en kan daardoor mogelijk invloed hebben op de hormoonspiegels en de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. Daarnaast kan een menstruatiestoornis ook andere oorzaken hebben zoals een infectie, ziekte of stress.

Geen invloed op vruchtbaarheid

Lareb geeft aan dat het de gemelde bijwerkingen na boosterprikken scherp in de gaten houdt. Daarnaast benadrukt het bijwerkingscentrum ook dat er geen aanwijzingen zijn dat coronavaccins een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen. Een coronabesmetting tijdens de zwangerschap zou wel ernstige gevolgen kunnen hebben voor het ongeboren kind. De kans op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht zouden hoger zijn dan bij vrouwen die beschermd zijn tegen het virus.

Ster advertentie
Ster advertentie