Up 2 Date

Politiechef Uvalde ontslagen vanwege te laat ingrijpen bij bloedbad op basisschool

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Politiechef Uvalde ontslagen vanwege te laat ingrijpen bij bloedbad op basisschool

De politiechef van een schooldistrict in het Texaanse dorp Uvalde is afgelopen woensdag ontslagen. Pete Arredondo, zoals de politiechef heet, kreeg de afgelopen drie maanden hevige kritiek te verduren, omdat de politie te laat heeft ingegrepen tijdens de school shooting van afgelopen mei op een basisschool.

Niet gevraagd om te wachten met ingrijpen

Volgens het ministerie van Veiligheid van Texas had Arredondo de leiding over het politieteam dat moest ingrijpen bij de aanslag op de Robb Elementary School. Zelf zegt hij dat hij zichzelf niet als leider zag die dag en dat hij het team niet had gevraagd om te wachten met ingrijpen.

Systematische fouten

Uit onderzoek is gebleken dat de politie veel te laat ingreep tijdens de aanslag op de basisschool, waardoor de schutter, de 18-jarige Salvador Ramos, ruim een uur lang zijn gang kon gaan. De reden voor het chaotische politieoptreden zouden systematische fouten en slechte besluitvorming zijn geweest.

Weggestemd

Ongeacht of Arredondo zichzelf die dag als leider beschouwde, wordt het de politiechef zwaar aangerekend dat er niet op tijd werd ingegrepen om meer doden te voorkomen. Het schoolbestuur van de Robb Elementary School stemde hem afgelopen woensdag dan ook unaniem weg als hoofd van de politiedienst van het schooldistrict. Daarmee is Arredondo de eerste politieagent die is ontslagen vanwege het politieoptreden.

19 kinderen omgekomen

Bij de schietpartij op de basisschool in Uvalde vielen op 24 mei 21 doden, onder wie 19 kinderen die tussen de 7 en 10 jaar oud waren. Salvador Ramos werd uiteindelijk door de politie gedood. Het is nog altijd onduidelijk wat zijn motief was voor de afschuwelijke daad.

Ster advertentie
Ster advertentie