Up 2 Date

Agenten grepen niet in bij schietpartij op basisschool in Uvalde uit angst om kinderen te verwonden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Agenten grepen niet in bij schietpartij op basisschool in Uvalde uit angst om kinderen te verwonden

Twee Amerikaanse politieagenten worden ervan beschuldigd dat ze niet ingrepen bij de schietpartij op een basisschool in het Amerikaanse dorp Uvalde. Een van de agenten zou de 18-jarige Salvador Ramos niet hebben neergeschoten, omdat hij geen kinderen wilde verwonden, zo meldt een sheriff aan de New York Times.

Agent reed langs de schutter

Een van de agenten was gewapend met een semiautomatisch geweer en had heel even de mogelijkheid om de schutter neer te schieten. Hij besloot dat echter niet te doen uit angst om kinderen te raken die op dat moment buiten aan het spelen waren. Een andere agent was iets eerder gearriveerd op de plaats delict, maar reed langs de schutter zonder hem op te merken op een parkeerplaats voor de basisschool. Volgens sheriff Ricardo Rios ging het om enkele seconden waarin de agenten de kans hadden om Ramos neer te schieten.

Volgens Rios was het voor beide agenten een moeilijke keuze geweest om het vuur te openen en zou hun optreden hoe dan ook bekritiseerd worden. "Ik wil de agenten niet bekritiseren. Ik snap het. Een van hen zei zelfs: 'Het kwam erop neer dat we twijfelden aan het neerschieten van iemand omdat we bang waren. Elke kogel draagt onze namen.'"

"Verkeerde beslissing"

Momenteel wordt er door verschillende partijen, waaronder het Texas Department of Public Safety, onderzoek gedaan naar het handelen van de politie tijdens de schietpartij. Eind mei gaf Steven McCraw, de hoogste veiligheidsfunctionaris in de staat Texas, al aan dat agenten te lang hadden gewacht met ingrijpen, omdat er gewacht moest worden op een speciaal politieteam. "Het was de verkeerde beslissing. Punt uit. Er had binnengevallen moeten worden zodra dat mogelijk was. Als er geschoten wordt, veranderen de regels. Het gaat dan niet meer om een schutter die zich barricadeert."

19 kinderen omgekomen

Bij de schietpartij op de basisschool in Uvalde vielen eind mei 21 doden, onder wie 19 kinderen die tussen de 7 en 10 jaar oud waren. Salvador Ramos werd uiteindelijk door de politie gedood. Het is nog altijd onduidelijk wat zijn motief was voor de afschuwelijke daad.

Ster advertentie
Ster advertentie