Up 2 Date

Politie Texas erkent dat agenten eerder moesten ingrijpen bij schietpartij op basisschool

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Politie Texas erkent dat agenten eerder moesten ingrijpen bij schietpartij op basisschool

De politie in de Amerikaanse staat Texas heeft te lang gewacht met het bestormen van de het klaslokaal waar de 18-jarige Salvador Ramos een bloedbad aanrichtte. Dat heeft Steven McCraw, directeur van het Texas Department of Public Safety, vrijdag toegegeven tijdens een persconferentie.

"Verkeerde beslissing"

Nadat de schutter Robb Elementary School in de stad Uvalde binnenliep met een semi-automatisch geweer belden verschillende mensen die aanwezig waren in de basisschool de politie. De politie snelde naar de school, maar wachtte maar liefst 45 minuten in de gang buiten het klaslokaal voordat er werd ingegrepen.

Volgens McCraw wachtte de politie op versterking van een speciaal getraind politieteam, wat achteraf gezien niet de juiste keuze was. Ook nadat er versterking kwam, werd er nog eens 35 minuten gewacht om het klaslokaal binnen te gaan waar de schutter zich verschanste. "Het was de verkeerde beslissing. Punt uit. Er had binnengevallen moeten worden zodra dat mogelijk was. Als er geschoten wordt, veranderen de regels. Het gaat dan niet meer om een schutter die zich barricadeert."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

19 kinderen omgekomen

Toen de politie het klaslokaal uiteindelijk bestormden, ontstond er een vuurgevecht waarbij Ramos werd gedood. Bij de schietpartij kwamen 19 kinderen en twee leerkrachten om het leven. Voordat de dader naar de school ging, schoot hij ook zijn oma in haar gezicht. Het is nog onduidelijk wat zijn motief was voor het schietincident.

Wapengeweld

De aanslag in Uvalde is de laatste in een reeks dodelijke schietpartijen in de Verenigde Staten. Sinds het begin van dit jaar hebben er 27 school shootings plaatsgevonden in het land, zo meldt Education Week. Kort na de schietpartij in Uvalde liet Biden op Twitter weten dat "genoeg heeft" van het wapengeweld in Amerika en dat "ze iets moeten gaan doen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie