Up 2 Date

Zeker 5500 vermisten na overstromingen in Congo, ruim 400 mensen overleden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Zeker 5500 vermisten na overstromingen in Congo, ruim 400 mensen overleden

Door de overstromingen en aardverschuivingen in de Democratische Republiek Congo van afgelopen week zijn al zeker 400 mensen om het leven gekomen. Meer dan 5500 andere mensen worden nog vermist, zo melden de autoriteiten in de regio Zuid-Kivu. Het is waarschijnlijk dat klimaatverandering de reden is voor de extreme regenval van de afgelopen weken.

Noodhulp

Artsen zonder Grenzen (AZG) heeft afgelopen weekend een noodteam naar de getroffen gebieden gestuurd. Ook het rode kruis staat klaar om te helpen. De overheid van de provincie in Congo heeft een boot gestuurd met bonen, meel en ander voedsel en dekzeilen. Er zijn ook medicijnen onderweg bestemd voor de vele gewonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Massagraven

In de dorpen Bushushu en Nyamukubi, in de provincie Zuid-Kivu, zijn zeker 300 lichamen van voornamelijk vrouwen en kinderen geborgen in massagraven. Maatschappelijke organisaties zijn niet te spreken over deze 'oplossing'. Zij hebben het over 'oneerbiedige' praktijken en roepen samen met de overheid op om te wachten totdat er doodskisten in het gebied worden afgeleverd.

Klimaatverandering

De overstromingen in Congo gelden als een van de dodelijkste natuurrampen (in het Centraal-Afrikaanse land). Ook in het buurland Rwanda zijn zeker 130 mensen om het leven gekomen. Deze hele regio werd afgelopen week getroffen door stortregens. Daardoor trad een rivier buiten de oevers. Veel gebouwen in de omgeving werden door het water verwoest en meerdere wegen zijn weggeslagen door het water. Het is waarschijnlijk dat klimaatverandering de schuld is voor het extreme weer van de afgelopen weken.

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de ‘catastrofale overstromingen’ in Rwanda en de Democratische Republiek Congo (DRC), zo schrijft De Volkskrant. "Dit is opnieuw een illustratie van de versnellende klimaatverandering en de rampzalige gevolgen ervan voor landen die zelf niets hebben bijgedragen aan de opwarming van de aarde", zei hij zaterdag tijdens een bezoek aan Burundi.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie