Up 2 Date

Dodental door overstromingen Pakistan opgelopen tot ruim 1500, meer regen verwacht

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Dodental door overstromingen Pakistan opgelopen tot ruim 1500, meer regen verwacht

Het dodental door de overstromingen in Pakistan is inmiddels opgelopen tot ruim vijftienhonderd. Er wordt de komende dagen nog meer hevige regen verwacht in het land, dat voor een derde onder water staat.

"Onmiddellijke, levensreddende hulp"

Volgens UNICEF zijn onder de doden ruim vijfhonderd kinderen. Bovendien hebben 3,4 miljoen kinderen "onmiddellijke, levensreddende hulp" nodig. "Jonge kinderen leven buiten met hun familie, zonder drinkwater, eten of andere hulpmiddelen. Ze worden elke dag blootgesteld aan een breed scala aan nieuwe overstromingsgerelateerde risico's en gevaren - waaronder verdrinkingsdood en slangenbeten."

Hevige regenval

Het water begint in sommige gebieden van Pakistan te dalen, maar de hevige regenval in de buurlanden baart de autoriteiten zorgen. De regenbuien in India kunnen ervoor zorgen dat rivieren in Pakistan weer buiten hun oevers treden. De provinciale rampenbestrijdingsautoriteit heeft geadviseerd inwoners van sommige gebieden te evacueren om te voorkomen dat er meer mensen komen te overlijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klimatologische problemen

Pakistan wordt al sinds juni geteisterd door verschillende klimatologische problemen, zoals hittegolven en bosbranden. De grootste problemen zijn momenteel echter de moessonregen en smeltende gletsjers. De afgelopen drie maanden is bijna twee keer zoveel regen gevallen als tijdens een gemiddelde moesson. Daardoor zijn overstromingen ontstaan die wegen, huizen, bruggen en gewassen compleet hebben verwoest. Volgens wetenschappers is de hevige regenval het gevolg van klimaatverandering. De premier van Pakistan, Shehbaz Sharif, alsook andere Pakistaanse politici en hulpverleners, leggen de schuld van de klimaatrampen bij westerse landen die veel meer CO2 uitstoten dan Pakistan zelf.

Ster advertentie
Ster advertentie