Up 2 Date

Er komt een monument voor de gastarbeider in Utrecht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Er komt een monument voor de gastarbeider in Utrecht

De gemeente Utrecht heeft goedkeuring gegeven voor een monument voor de gastarbeider. Er wordt verwacht dat het kunstwerk volgend jaar wordt gemaakt. De gemeenteraad gaat samen met de migrantengroepen die betrokken zijn bij het kunstwerk op zoek naar de beste locatie, aldus de gemeente dinsdag in een brief.

Kunstenaars van verschillende achtergronden

Hoe het monument eruit gaat zien is nog niet bekend. De gemeente vraagt aan kunstenaars van verschillende culturele achtergronden om ideeën te bedenken die passen bij een monument in deze tijd.

Turkse ondernemersvereniging

Het initiatief van het monument komt van de Turkse Ondernemersvereniging (TOV). Zij hebben verklaard dat er bij een grote groep Utrechters met een migratie-achtergrond en kinderen van ouders die ergens anders geboren zijn al langere tijd een wens is voor zo'n eerbetoon.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

tekort aan personeel

Het eerbetoon voor gastarbeiders is voor de arbeidsmigranten uit Italië, Griekenland, Marokko, Portugal, Spanje, Turkije en voormalig Joegoslavië. Zij kwam tussen 1960 en 1973 naar Nederland om te werken omdat er in Nederland een tekort aan personeel was in een aantal sectoren. "Het monument moet bijdragen aan erkenning van deze arbeidsmigranten en zorgen voor meer historisch besef", staat in de brief.

Ster advertentie
Ster advertentie