Up 2 Date

'Jongeren krijgen de hardste klappen op de arbeidsmarkt'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 'Jongeren krijgen de hardste klappen op de arbeidsmarkt'

Jongeren en mensen met een bijbaantje worden het hardst geraakt op de arbeidsmarkt door de coronacrisis. Volgens onderzoek van de Intelligence Group zijn de gevolgen voor deze groep desastreus.

Minder uren

53% van de studenten en scholieren en 35% van de jongeren onder de 30 jaar, geeft aan minder betaalde uren te kunnen maken sinds het begin van de crisis. Ter vergelijking: voor de hele Nederlandse beroepsbevolking geldt dit slechts bij 20% van de mensen.

Oorzaken

Het feit dat de percentages onder jongeren zoveel hoger liggen, komt met name door de sectoren waarin zij werkzaam zijn, zoals de horeca- of toerismesector. Deze sectoren worden extra hard geraakt, met alle gevolgen van dien. Daarnaast hebben jongeren relatief vaker een tijdelijk of flexcontract.

Toekomst

De onderzoekers verwachten dat, ondanks alle maatregelen van het kabinet, de toekomst er vooralsnog niet veel beter uitziet. "Met honderdduizenden tozo-aanvragen, het ontbreken van stageplaatsen, sectoren die platliggen en normaliter voor veel werkgelegenheid zorgen, en een groot deel van de werknemers die nu minder uren maken dan voor de crisis, zal de werkloosheid in de komende maanden met honderdduizenden stijgen."

Ster advertentie
Ster advertentie