Up 2 Date

Eerste zorgpremie bekend: hogere stijging dan verwacht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eerste zorgpremie bekend: hogere stijging dan verwacht

Zorgverzekeraar DSW heeft dinsdag de eerste zorgpremie voor 2021 bekendgemaakt. De premie voor een basiszorgverzekering stijgt komend jaar met 6,50 euro tot 124,50 euro per maand. Dat is een hogere stijging dan het kabinet verwachtte. Zo werd op Prinsjesdag bekend dat het kabinet een gemiddelde zorgpremie van rond de 123 euro verwachtte, wat neerkwam op een stijging van 5 euro.

Reden verhoging

De verhoging heeft volgens de zorgverzekeraar voornamelijk te maken met de loon- en prijsstijgingen in de zorg. Ook zou de toename van dure behandelingen en geneesmiddelen een oorzaak zijn. Dit zorgt voor een premiestijging van 4,50 euro. Daarbovenop komt nog 2 euro. Dat heeft te maken met het feit dat DSW niet genoeg buffer meer heeft om de premiestijging uit eigen reserves lager te houden. Normaal gesproken betalen zorgverzekeraars een deel van de zorgkosten uit eigen zak, maar dat is aankomend jaar niet mogelijk voor DSW.

Coronacrisis

Wat betreft dit jaar denkt DSW ondanks de coronacrisis uit te komen op de zorgkosten die voor 2020 al werden verwacht. Dat komt doordat coronagerelateerde kosten grotendeels werden gecompenseerd door het wegvallen van de reguliere zorg. Voor 2021 gaat de zorgverzekeraar ook uit van een 'normaal jaar' aan zorgkosten, ondanks alle onzekerheden wat betreft de coronapandemie. "Voor volgend jaar wil niemand nog dat reguliere zorg wordt afgeschaald. De kans is wel aanwezig dat er dan meer kosten worden gemaakt", laat directeur Aad de Groot weten tegenover de NOS.

Verhoging zorgtoeslag lagere inkomens

Komend jaar wordt de zorgtoeslag voor lagere inkomens verhoogd ter compensatie voor de stijgende zorgpremie. Zo stijgt de maximale toeslag voor alleenstaanden met 3,66 euro per maand en met 8,25 euro voor meerpersoonshuishoudens. Het eigen risico blijft 385 euro.

12 november

DSW is traditioneel gezien de eerste zorgverzekeraar die de basisverzekering voor het volgende jaar bekendmaakt. De overige verzekeraars moeten uiterlijk voor 12 november hun premies bekendmaken.

Ster advertentie
Ster advertentie