Naar homepage
Up 2 Date

Met deze hbo-studies verdien je het meest

  1. Newschevron right
  2. Met deze hbo-studies verdien je het meest

De keuze van je vervolgstudie is een hele belangrijke. Het kan dus handig zijn om je in te lezen over waar de beste salarissen en banenkansen liggen en welke scholen wel of juist niet goed aangeschreven staan. In de vandaag gepubliceerde hbo-keuzegids 2019 is deze informatie allemaal te vinden.

BESTE en slechtste SALARIS

Net zoals vorig jaar, is ook dit keer gebleken dat de beste startsalarissen te vinden zijn in de technische sector. Afgestudeerde studenten technische bedrijfskunde krijgen gemiddeld het hoogste startsalaris, namelijk 2700 euro. Ook de afgestudeerden in ICT (€2550), toegepaste wiskunde (€2450) en bedrijfseconomie (€2420) kunnen rekenen op een hoog startsalaris.

Journalisten en basisschoolleraren krijgen gemiddeld het laagste startsalaris, namelijk 1490 euro. Dit is overigens niet per se een fulltime salaris. Het onderzochte gemiddelde startsalaris is ongeacht hoeveel uur iemand per week werkt.

baankansen

Salaris is misschien een belangrijke factor in je keuze voor een studie, maar het is natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe groot de kans is om aan een baan te komen. Dit jaar is gebleken dat de beste banenkansen weggelegd zijn voor afgestudeerden in onder meer theater & dans, mondzorgkunde, verpleeg- en verloskunde en journalistiek.

De meeste werkloosheid is te vinden onder afgestudeerden in onder meer facility management, biologie & medisch labonderzoek, bestuurskunde en voeding.

BESTE EN SLECHTSTE SCHOOL
De keuzegids vergelijkt ook elk jaar studies en scholen met elkaar. Dit jaar is de IVA, een particuliere managementopleiding uit Driebergen, verkozen tot beste hogeschool. De IVA was de enige school die vijf sterren kreeg. De enige scholen die onder het gemiddelde scoorden waren de Haagse Hogeschool, thuisstudieclub NTI, de Rotterdamse pabo Thomas More en het slechtste cijfer ging naar Hogeschool Utrecht.

Lees hier alle cijfers van het onderzoek terug.

Ster advertentie
Ster advertentie