Dit is hoeveel extra sollicitatiebrieven je moet schrijven met een migratieachtergrond
- News
- Dit is hoeveel extra sollicitatiebrieven je moet schrijven met een migratieachtergrond
Dat je afkomst je kans op een baan bepaalt, verbaast je waarschijnlijk niks. Uit nieuw onderzoek - het grootste veldonderzoek op dat gebied ooit - zijn nieuwe cijfers gebleken die dit opnieuw bevestigen. Jongeren met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond moeten meer sollicitatiebrieven sturen voor ze een positieve reactie te krijgen dan jongeren met een compleet Nederlandse achtergrond
Hetzelfde cv, andere afkomst
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam stuurden ruim 4200 nepbrieven naar echte vacatures van verschillende functies in verschillende beroepsgroepen. In die brieven stonden profielen van jongeren tussen de 23 en 25 jaar met zo'n 4 jaar werkervaring. De opmaak en inhoud van het cv (zoals Nederlandse opleiding) waren hetzelfde, maar de moedertaal, competenties en verwijzing naar het land van oorsprong verschilden.
Meer brieven nodig
Uit het onderzoek is gebleken dat je als Nederlander zonder migratieachtergrond gemiddeld 2,2 brieven moet sturen voor je een positieve reactie krijgt. Voor Nederlanders met een andere achtergrond ligt dit hoger. Mensen met een Poolse achtergrond hebben 2,5 brieven nodig, met een Bulgaarse achtergrond 2,9, met een Turkse achtergrond 3,2 en met een Marokkaanse 3,3. Bij mensen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond ligt het aantal het hoogst: Surinamers moeten er tussen de 2,8 en 3,9 sturen en Antillianen tussen de 3,7 en 6,9.
"Relatief gezien is de kans dat een sollicitant met een Nederlandse achtergrond wordt benaderd, ongeveer 30 procent groter dan die voor kandidaten met een migratieachtergrond."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Verschil
Wat nieuw is aan dit onderzoek, is dat het verschil in discriminatie tussen verschillende migratieachtergronden is onderzocht. Zo is gebleken dat de sollicitanten met een achtergrond in het Midden-Oosten, Afrika of Latijns-Amerika het meest gediscrimineerd worden.
De onderzoekers hebben nog een kleine side note: toen de brieven werden verstuurd (2016-2018) ging het goed met de economie. Het aantal brieven kan dus hoger liggen als het slechter gaat.
mail niet geopend
Uit een ander onderzoek, dat van Cvster, is gebleken dat die discriminatie soms al vroeg in sollicitatieproces plaatsvindt. De mails van sollicitanten met een niet-Nederlands klinkende naam werden in dat onderzoek namelijk 9% vaker überhaupt niet geopend. En als de mails wél gelezen werden, werd het bijgevoegd CV minder vaak geopend dan dat van de kandidaat met een Nederlands klinkende naam.
Verandering bij werkgevers
Helaas is discriminatie op de arbeidsmarkt niks nieuws. Twee jaar geleden toonde een onderzoek al aan dat het hebben van een migratieafkomst zelfs zwaarder weegt dan het hebben van een strafblad. Dat er verandering plaats moet vinden in de manier waarop werkgevers selecteren, is ook wat de onderzoekers van dit nieuwe onderzoek concluderen. Uitzendbureau Unique deed al een poging door eind vorig jaar de week van het anonieme cv te organiseren, maar ook dat is volgens sommigen niet de ideale oplossing.
Lees ook
FunX
Volkan (22): ‘’Sollicitatiegesprekken gingen goed, tot ik vertelde dat ik net vrij was uit de jeugdgevangenis’’FunX
Hilal helpt ex-gedetineerden aan een baan: "Er zijn veel vooroordelen"Up 2 Date
Week van het anonieme cv: oplossing voor discriminatie op de arbeidsmarkt?Up 2 Date
Meisje (17) uit België opgepakt voor "schoolshooting"-dreigementen tegen scholen in Breda