Up 2 Date

Dit verandert er in 2022: thuiswerkvergoeding, rookruimteverbod en meer

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dit verandert er in 2022: thuiswerkvergoeding, rookruimteverbod en meer

Zoals altijd gaat de komst van een nieuw jaar gepaard met een aantal veranderingen op het gebied van wetten en regels. Nu 2022 om de hoek staat, is het handig om te weten wat er volgend jaar anders gaat zijn. Een paar van de belangrijkste punten staan daarom hieronder op een rijtje.

1. Minimumloon en thuiswerkvergoeding

Het minimumloon gaat in 2022 weer een klein beetje omhoog. Het minimumloon van iemand die 21 jaar of ouder is en fulltime werkt, gaat van €1701,00 naar €1.725,00 per maand. Daarnaast kan een werkgever per 1 januari onbelast €2 per dag thuiswerkkosten geven aan een werknemer die volledig of voor een deel thuiswerkt.

2. Roken wordt moeilijker

Roken wordt ook in 2022 steeds moeilijker gemaakt. Zo worden rookruimtes op de werkvloer per 1 januari verboden. Als je tijdens je werk een sigaretje wilt opsteken, moet je dus naar buiten. Verder komt er een verbod op sigarettenautomaten, bijvoorbeeld in cafés en snackbars.

3. Huurgrens sociale huurwoning

De huurliberalisatiegrens, de grens die bepaalt of een woning in de sociale huur of vrije sector valt, wordt verhoogd van €752,33 naar €763,47. Tot die huurprijs kun je huurtoeslag aanvragen. Er komen daarnaast regelingen om huurders in meer situaties huurtoeslag te laten krijgen of behouden, bijvoorbeeld wanneer een kind nog geen verblijfsvergunning heeft.

4. Energiebelasting eenmalig omlaag

Vanwege de hoge energiekosten wordt in 2022 eenmalig de energiebelasting verlaagd. Daardoor betaalt een gemiddeld huishouden komend jaar 400 euro minder. Voor huishoudens met een laag inkomen is er een extra regeling waarbij je 200 euro compensatie kan krijgen van de gemeente.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

5. Kinderopvangtoeslag omhoog

De kinderopvangtoeslag gaat omhoog. De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen, aantal kinderen en de soort opvang. In een tabel op de website van Rijksoverheid lees je op welk bedrag je recht hebt.

6. Meer vrouwen in topfuncties

Grote bedrijven moeten ervoor gaan zorgen dat er 'voldoende' vrouwen in hoge functies zitten. De raad van commissarissen moet voor ten minste een derde uit vrouwen en een derde uit mannen bestaan.

7. Klanten sekswerkers

Klanten van sekswerkers die weten (of hadden moeten weten) dat er sprake is van dwang, uitbuiting of mensenhandel zijn voortaan strafbaar. Hierop staat een maximale straf van vier jaar cel of een geldboete van 21.750 euro. Is de sekswerker jonger dan 18 jaar, dan is de maximale celstraf zes jaar.

8. Nieuwe inburgeringswet

Er komt per 1 januari 2022 een nieuwe Wet Inburgering om mensen 'zo snel mogelijk te laten meedoen in Nederland'. In het plan staan onder meer dat gemeentes mensen die moeten inburgeren meer gaan begeleiden en dat iedereen inburgering op maat krijgt. De taal leren en werk vinden zijn hierbij het belangrijkste.

Hele overzicht

Het hele overzicht van veranderingen vind je op de website van Rijksoverheid.

Ster advertentie
Ster advertentie