Up 2 Date

Onderzoek onthult misstanden danswereld: oproep tot doorbreken zwijgcultuur

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek onthult misstanden danswereld: oproep tot doorbreken zwijgcultuur

Na een uitgebreid onderzoek naar misstanden in de danswereld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), heeft bureau Verinorm enkele aanbevelingen gedaan om het veelvoorkomende grensoverschrijdende gedrag in de danswereld aan te pakken. Een betere vindbaarheid van meldpunten en vertrouwenspersonen binnen de danswereld is een van de voorgestelde maatregelen. Daarnaast is het essentieel om adequaat te reageren op meldingen om ervoor te zorgen dat het ongewenste gedrag daadwerkelijk stopt. Bovendien dient er strikter toezicht te worden gehouden op het naleven van regels op dansscholen.

grensoverschrijdend gedrag

Eerder lekte RTL Nieuws al enkele belangrijke conclusies uit het onderzoek. Zo blijkt uit het onderzoek dat bijna vier op de tien actieve dansers het afgelopen jaar te maken heeft gehad met ten minste één vorm van grensoverschrijdend gedrag. Bij 11 procent van de gevallen ging het om seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Het grensoverschrijdende gedrag komt het meest voor bij dansers die veel uren op de dansscholen doorbrengen, zoals professionele dansers en studenten op de opleidingen. Vooral jonge dansers in opleiding zijn kwetsbaar volgen het onderzoek.

Zwijgcultuur

Het rapport pleit ook voor het doorbreken van de zwijgcultuur rondom grensoverschrijdend gedrag. Binnen de danswereld worden er namelijk zelden meldingen of aangiftes gedaan, voornamelijk vanwege de angst voor de gevolgen. Kim Koumans was een van de eersten die naar buiten trad met haar verhaal over grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik in de danswereld. In augustus 2021 bracht ze deze misstanden aan het licht in het Noordhollands Dagblad en de NRC. De afgelopen jaren heeft ze zich actief ingezet voor grondig onderzoek.

Aan de NOS laat ze weten dat dit onderzoek slechts deel 1 is voor haar: "Deel 2 is ervoor zorgen dat er echt iets ten goede verandert voor dansers".

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie