Up 2 Date

Grensoverschrijdend gedrag in de danswereld: "Iemand moet opstaan"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Grensoverschrijdend gedrag in de danswereld: "Iemand moet opstaan"

Na veel verhalen uit de turnwereld over grensoverschrijdend gedrag komen er nu ook steeds meer soortgelijke verhalen uit de danswereld naar voren. De 39-jarige Kim Koumans is een van de danseressen die de misstanden in het latin dance aan de kaak wil stellen. Ze deed eerder al haar verhaal in het Noordhollands Dagblad en nu vertelt ze ook in een interview met het NRC meer over haar ervaringen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grensoverschrijdend gedrag

In een interview met het NRC vertelt Koumans, die twintig jaar op topsportniveau danste, over de vele misstanden die zij heeft ervaren. Zo vertelt ze over de eerste keer dat ze met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het latin dance te maken kreeg. Dat gebeurde al op jonge leeftijd. "In mijn allereerste privéles, ik was twaalf, werden mijn kruis, billen en borst al betast. Kun je nagaan."

Als voorbeeld van grensoverschrijdend gedrag noemt ze de keren dat dansleraren haar uitlegde hoe ze haar bekken naar voren moet kantelen. "Ik en andere dansers zijn heel vaak, ook door vrouwen trouwens, vanachteren vastgepakt totdat hun kruis tegen jouw billen aankomt en jij tegen hun borst aangedrukt zit.” Meerdere keren voelde ze hierdoor bij verschillende trainers een erectie. Volgens Koumans is het echter helemaal niet nodig om op deze manier het bekkenkantelen uit te leggen.

Misbruik

Aan het begin van haar tienerjaren is Koumans ook seksueel misbruikt. Dat gebeurde toen ze zich op het toilet aan het omkleden was in bijzijn van een vrouwelijke trainer. Zij duwde haar vingers bij haar naar binnen. "Ik weet nog goed dat ik helemaal verstijfde.”

In de loop van haar dansperiode kreeg Koumans nog vaker te maken met seksueel misbruik. Toch was dat voor haar geen reden om te stoppen met dansen. "Ik ging geloven dat ik een seksobject en een wegwerpartikel was, en kampte ook met schuld- en schaamtegevoelens. Je raakte er helemaal in vast.”

Naast seksueel misbruik is er volgens Koumans ook sprake van andere vormen van misbruik en grensoverschrijdens gedrag. Zo herinnert ze zich trainers die leerlingen uitscholden voor 'dikke koe' of 'trage trut'. Ook werden dansers vaak gepusht om af te vallen.

Aandacht

Na het delen van haar verhaal in een artikel van het Noordhollans Dagblad, waarin zestien anderen ook vertelden over hun ervaringen, is er in de Tweede Kamer gesproken over misstanden in de danswereld.

Daar is Koumans erg blij mee, zo vertelt ze in het NRC. Toch hoopt ze dat er nog meer aandacht komt voor dit probleem, zodat er het grensoverschrijdende gedrag dat volgens haar zo vaak voorkomt in het latin dance stopt. Ze probeert een onafhankelijk en overkoepeld meldpunt op te starten voor de hele danssector waar slachtoffers hulp kunnen vragen. "Iemand moet opstaan."

Geschrokken

Jeffrey van Meerkerk, voorzitter van de Nederlandse Algemene Danssport Bond, zegt tegen het NRC dat hij zich is "rotgeschrokken" van de verhalen van Koumans. De bond deed eerder al onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de danswereld, naar aanleiding van de verhalen over grensoverschrijdend gedrag in de turnwereld. Sindsdien wordt de gedragscode aangescherpt en worden er bijvoorbeeld heldere afspraken gemaakt tussen trainers en dansers over hoe iemand aangeraakt wil worden.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie