Up 2 Date

Kinderen meer dan ooit op scherm; gemiddeld 100 minuten per dag

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Kinderen meer dan ooit op scherm; gemiddeld 100 minuten per dag

In Nederland kijken kinderen tot 6 jaar oud steeds langer naar schermen, blijkt uit onderzoek van Iene Miene Media-onderzoek. Gemiddeld kijken kinderen 100 minuten per dag naar een tablet, telefoon of televisiescherm. Dat is een toename van 7 minuten ten opzichte van vorig jaar. Ook zit een kwart van de baby's tegenwoordig langer dan twee uur naar een scherm te kijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Richtlijnen WHO

Het huidige mediagebruik bij jonge kinderen ligt hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert. Volgens de WHO zouden kinderen tot 2 jaar oud helemaal niet naar schermen moeten kijken en kinderen tot 5 jaar maximaal een uur per dag.

Volgens het onderzoek gaat het mediagebruik vaak samen met stilzitten. Hoe ouder de kinderen worden, hoe vaker dit het geval is. Overmatig mediagebruik en te weinig beweging kunnen "slaap en taalontwikkeling negatief beïnvloeden en overgewicht en bijziendheid in de hand werken", aldus een van de onderzoekers.

Rol ouders

Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de ouders wel tevreden is over de balans tussen slapen, bewegen en zitten bij hun kind. Als ouders de schermtijd van hun kinderen omlaag willen halen, kan het ook helpen om op hun eigen schermtijd te letten, zeggen de onderzoekers. De helft van de ouders is zich bewust van de voorbeeldfunctie, maar geeft wel aan het moeilijk te vinden om het eigen mediagebruik aan te passen.

Ster advertentie
Ster advertentie