Up 2 Date

OM sleept duo voor de rechter na cartoonrel waardoor docent moest onderduiken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM sleept duo voor de rechter na cartoonrel waardoor docent moest onderduiken

Het Openbaar Ministerie (OM) sleept twee vrouwen van 20 en 22 jaar oud voor de rechter vanwege de zogenoemde cartoonrel. De vrouwen, bekende van leerlingen van het Rotterdamse Emmauscollege, hadden op social media opruiende berichten geplaatst over een spotprent die een leraar als lesmateriaal had gebruikt. De docent werd door de socialmediapost zo erg bedreigd, dat hij uiteindelijk noodgedwongen moest onderduiken.

Charlie Hebdo

Op de spotprent die de docent in de klas had opgehangen, is een onthoofde man te zien met een Charlie Hebdo-shirt. De man steekt zijn tong uit naar de jihadist die hem heeft onthoofd. De spotprent werd getekend door Joep Bertrams na de aanslag in 2015 op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs.

Godslastering

Een aantal leerlingen vonden de tekening niet gepast. Ze zagen de islamitische profeet Mohammed in de afbeelding en het is streng verboden om de profeet af te beelden. Ze spraken van godslastering en eisten dat de docent de afbeelding verwijderde. Toen dit niet gebeurde, besloten de leerlingen het heft in eigen handen te nemen. De leerlingen maakten een foto van de tekening en plaatsten deze met een begeleidende tekst op social media. Door de post werden de docent en de school uiteindelijk ernstig bedreigd. De leraar moest zelfs een tijd onderduiken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opruiing

Er werden uiteindelijk negen jongeren van tussen de 13 en 24 jaar oud opgepakt. Sommige van hen waren leerlingen, andere slechts bekende van een leerling. De twee Rotterdamse vrouwen van 20 en 22 jaar oud worden gezien als hoofdverdachte en worden beschuldigt van opruiing. Opruien is een groep mensen aanzetten tot iets dat volgens de wet niet mag. Bijvoorbeeld door een oproep te doen op social media. Justitie is in gesprek gegaan met de twee vrouwen en heeft ze alternatieve maatregelen aangeboden om vervolging te voorkomen. De verdachten zijn niet op deze mogelijkheid ingegaan.

Ster advertentie
Ster advertentie