Up 2 Date

Nieuwe technologie gaat een stokje steken voor het delen van Netflix-wachtwoorden

  1. Newschevron right
  2. Nieuwe technologie gaat een stokje steken voor het delen van Netflix-wachtwoorden

Gebruik jij nog steeds (stiekem) het Netflix-account van je ex, collega of buurman? Grote kans dat je daar binnenkort niet meer mee wegkomt. Het Britse softwarebedrijf Synamedia heeft namelijk een systeem ontwikkeld waarmee streamingdiensten accounts kunnen opsporen die 'illegaal' wachtwoorden delen met mensen buiten hun huishouden... Volgens onderzoek van Multiscope uit 2017 doet in Nederland maar liefst 40% van de Netflix-gebruikers dit. Dit zou gaan om in totaal 1,12 miljoen huishoudens die dus gratis meeliften.

Hoe werkt het?

Hoe kan de software, AI genaamd, dan bepalen of jij je wachtwoord deelt met je vrienden? Ten eerste wordt er gecheckt vanaf waar en wanneer jij kijkt. Als die locaties honderden kilometers uit elkaar liggen of als er drie films tegelijk worden gekeken, kan voorzichtig worden vastgesteld dat dit niet dezelfde persoon is. Ten tweede wordt je kijkpatroon geanalyseerd, de kans is namelijk klein dat één persoon 20 uur per dag series kijkt. Op basis van deze informatie worden gebruikers ingedeeld op een schaal van 1 tot 10 om zo te bepalen hoe groot de kans is dat diegene zijn account deelt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

verlies

Waarom streamingdiensten interesse hebben in deze software is onder andere omdat het delen van accountgegevens zorgt voor veel verlies bij de bedrijven. Daarnaast kan een bedrijf als Netflix de informatie handig gebruiken om de personen achter zo'n account een duurder premium account aan te bieden waar wél legaal met meerdere personen gebruik van gemaakt kan worden. Gaat het om grotere praktijken waarbij iemand geld verdiend door zijn account door een groot aantal mensen te laten gebruiken, kan het account geblokkeerd worden.

De nieuwe technologie wordt momenteel al getest door een aantal bedrijven. Welke dit zijn, is niet bekend. Misschien toch maar even je wachtwoord veranderen dus...

Ster advertentie
Ster advertentie