Up 2 Date

COLUMN: "VVD be like PVV"

  1. Newschevron right
  2. COLUMN: "VVD be like PVV"

"Nederland past zich teveel aan, aan (islamitische) nieuwkomers en daardoor loopt onze manier van leven gevaar." Dat zegt VVD-voorzitter Halbe Zijlstra in een interview met dagblad Trouw. Münire Manisa van jongerenbeweging Turks Nederland Tegengeluid roept de politicus op te zoeken naar manieren om de bevolking te verbinden in plaats van te verbreken.

VVD BE LIKE PVV

Ready, steady, go! Met nog een jaar voor de verkiezingen, start VVD vandaag haar campagne met een interview van Halbe Zijlstra in Trouw. Hoe wilt de VVD zich profileren voor de komende verkiezingen om extra zetels te krijgen? Simpel, door moslims te bashen. Uiteraard. Hoe kan het ook anders? We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting en het onbegrensd bashen van moslims valt daar tegenwoordig ook onder.

“Alleen als we in vrijheid alles kunnen zeggen en schrijven vindt correctie van extreme ideeën plaats.”, stelt Zijlstra in zijn interview. Prima. Laten we beginnen met het corrigeren van de extreme ideeën van de VVD.

"Zijn er aanslagen gepleegd? Moslims, verantwoordt u."

Zijlstra heeft er blijkbaar moeite mee dat er Amsterdamse schoolbesturen zijn die invulling geven aan de wet. Scholen kunnen immers zelf bepalen of zij hun leerlingen vrij geven op religieuze feestdagen. Tweede Pinksterdag inruilen voor het Suikerfeest? Paniek! Stel je eens voor dat een kind mag snoepen op zijn religieuze feestdag, dat is toch verschrikkelijk? In dezelfde adem stelt Zijlstra vervolgens dat we moeten vechten voor de liberale maatschappij met al z’n vrijheden en waarden, godsdienstvrijheid en gelijkheid van man en vrouw. P.s.; vergist u zich niet, die vrijheden en waarden en de godsdienstvrijheid gelden niet voor de moslims. Die moeten gebashed worden voor extra zetels.

De wijze waarop we met elkaar omgaan in Nederland stoort me enorm. Zijn er aanslagen gepleegd? Moslims, verantwoordt u. Is er ergens een overval gepleegd? Moslims, verantwoordt u. Is Henk van zijn fiets gevallen? Moslims, verantwoordt u. Heeft de VVD over een jaar extra zetels nodig met de Tweede Kamerverkiezingen en wilt ze zich profileren? Moslims, verantwoordt u.

"Nederland telt één miljoen moslims die evengoed bang zijn voor IS en terroristen"

Ik snap de angsten van Zijlstra. Om onze manier van leven te beschermen, is het belangrijk dat iedereen in Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt. Zijlstra kan dat doen door te accepteren dat Nederland één miljoen moslims telt die evengoed bang zijn voor IS en terroristen. Daar komt ook de angst voor rechts-extremisten bij. Om samen een front tegen onverdraagzaamheid en beperking van onze vrijheden te vormen, is het van cruciaal belang dat iedereen zich onderdeel voelt van dat front. Het wegzetten van moslims draagt daar niet aan bij.

Van mij mag Zijlstra zelf weten of hij wilt flirten met de PVV. Hij wilt duidelijk de volgende minister president worden en sorteert alvast voor op een coalitie met de PVV en het CDA. De vanzelfsprekendheid waarmee Zijlstra polariseert is echter walgelijk. Verbinden, rekening houden met elkaar, praten, luisteren naar elkaar, dat zijn dingen waar Nederland baat bij heeft. Het zou Zijlstra sieren om als politicus te zoeken naar manieren waarop hij kan verbinden in plaats van verbreken. Nederland heeft al een PVV, een tweede PVV zou alleen maar een slechte kopie zijn en daar is de VVD met Zijlstra als fractievoorzitter het sprekende voorbeeld van.

Münire (26) is onderdeel van de Turkse jongerenbeweging TNT en onderdeel van PvdA Amsterdam Nieuw-West.

Ster advertentie
Ster advertentie