Up 2 Date

Griekse kustwacht onder vuur na zinken migrantenschip

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Griekse kustwacht onder vuur na zinken migrantenschip

Het verhaal van de Griekse kustwacht over de ramp met het migrantenschip dat vorige week woensdag zonk, wordt ernstig in twijfel getrokken door de BBC. De Britse omroep heeft bewijs verkregen waaruit blijkt dat het schip langer dan gedacht in moeilijkheden verkeerde. De kustwacht zou te weinig hebben gedaan om de vluchtelingen op het schip te helpen.

Twijfel over verhaal kustwacht

Volgens de Griekse kustwacht waren er gedurende een groot deel van de reis geen problemen met het schip. Daarnaast sloegen de migranten op het schip volgens de kustwacht hulp af omdat ze vonden dat ze niet in gevaar waren. Toen er problemen ontstonden, is het schip snel gezonken en was het niet langer mogelijk voor de kustwacht om in te grijpen.

Analyses BBC

Ten tijde van de ramp analyseerde de BBC de activiteiten van de schepen in het gebied van het migrantenschip. Zij concludeerde dat de boot al minstens zeven uur stillag voor deze omsloeg. Daarnaast hebben trackinggegevens van een maritiem analyseplatform aangetoond dat er meerdere scheepsactiviteiten plaatsvonden op de plek waar de boot zonk. Ook hierdoor worden de beweringen van de kustwacht dat er geen problemen waren in twijfel getrokken.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vragen om hulp

Eerder zetten hulporganisaties en activisten al vraagtekens bij het verhaal van de Griekse kustwacht over de scheepsramp. Alarm Phone, een organisatie die zich inzet voor de redding van vluchtelingen op zee, kreeg meerdere telefoontjes van migranten die aan boord zaten. Zij gaven aan dat het schip was stilgevallen en dat de kapitein met een klein bootje het schip had verlaten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veel slachtoffers nog vermist

Op dit moment staat het officiƫle dodental op 78, maar waarschijnlijk ligt dat aantal veel hoger. Een groot deel van de slachtoffers wordt namelijk nog vermist. Er zijn inmiddels 104 mensen gered, maar de kans is heel klein dat er verder nog overlevenden gevonden zullen worden. Hoeveel mensen daadwerkelijk aan boord zaten, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat het grootste deel van de slachtoffers in het ruim van het schip zat. Negen mannen werden kort na de scheepsramp aangehouden op verdenking van mensensmokkel.


Ster advertentie
Ster advertentie