Up 2 Date

Bosnisch-Servische commandant Ratko Mladic veroordeeld tot levenslang

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bosnisch-Servische commandant Ratko Mladic veroordeeld tot levenslang

De Bosnisch-Servische oud-opperbevelhebber Ratko Mladic heeft vandaag te horen gekregen dat hij veroordeeld is tot een levenslange celstraf. Hij is veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid, het schenden van het oorlogsrecht en genocide.

Wie is Ratko Mladic

Tussen 1991 en 1995 vindt er in het voormalige Joegoslavië een burgeroorlog plaats. In 1992 richten Bosnische-Serviërs hun eigen leger op, waarvan Ratko Mladic opperbevelhebber wordt. Tussen 1992 en 1995 is Ratko Mladic verantwoordelijk voor verschillende gruweldaden.

Srebrenica

Op 11 juli 1995 vindt 'het bloedbad van Srebrenica' plaats. De stad Srebrenica is op dat moment door de VN aangewezen als een beschermd gebied voor moslims. Nederlandse militairen, de Dutchbatters, moeten de Bosnische vluchtelingen beschermen. Dat mislukt wanneer Srebrenica wordt ingenomen door Bosnische-Servische troepen onder commando van Ratko Mladic.

Massaslachting

Na de val van Srebrenica vindt er een massaslachting plaats. Vrouwen en kinderen worden gedeporteerd, ruim achtduizend moslimmannen worden afgevoerd en geëxecuteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

spoorloos

In juli 1995 wordt Mladic al meteen aangeklaagd voor zijn daden, maar hij is onvindbaar. Maar liefst zestien jaar lang is hij spoorloos, maar in mei 2011 wordt hij gevonden. Mladic wordt dan meteen gearresteerd.

Oorlogsmisdadiger

De aanklagers proberen de afgelopen jaren aan te tonen dat Mladic één van de grootste oorlogsmisdadigers in Europa is, sinds de Tweede Wereldoorlog. Zelf heeft Mladic altijd gezegd onschuldig te zijn. Volgens hem gaf hij niet de opdrachten, maar zouden anderen die bevelen hebben gegeven. Ook zegt hij dat sommige militairen hun eigen plannen maakten.

Ster advertentie
Ster advertentie