Up 2 Date

Klimaatactivisten gooien zwarte kleurstof in historische fontein in Rome

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Klimaatactivisten gooien zwarte kleurstof in historische fontein in Rome

Een groep Italiaanse klimaatactivisten heeft gisteren een plantaardige zwarte vloeistof in de fontein bij de beroemde Spaanse trappen in Rome gegoten. Met deze actie protesteren de leden van Ultima Generazione tegen het politieke standpunt over fossiele brandstoffen.

Fossiele brandstof

De zwarte kleurstof die de klimaatactivisten in de Fontana della Barcaccia gooiden, is gemaakt van houtskool. De leden van Ultima Generazione willen dat de Italiaanse overheid stopt met milieubelastende subsidies. ''Om de opwarming van de aarde tegen te gaan en de desastreuze gevolgen voor mens en dier af te remmen, moet het gebruik van fossiele brandstoffen worden gestopt'', aldus de activisten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Einde van de wereld

De Fontana della Barcaccia heeft de vorm van een boot en zou een verwijzing zijn naar de overstroming van de Tiber in 1598. De klimaatactivisten zien dat als een symbool voor het einde van de wereld en vrezen dat delen van het land straks onbewoonbaar zijn. ''Als je schrikt van dit zwarte water, dan is dat omdat je net als wij beseft hoe kostbaar het is wat we aan het verliezen zijn. Met deze actie roepen we je op je niet neer te leggen bij dit doodvonnis'', riep een van de activisten. Twee mannen en een vrouw werden opgepakt door de politie.

Aandacht voor het klimaat

De protestactie van afgelopen zaterdag doet denken aan vergelijkbare acties van mede-activisten. Klimaatgroepen als Extinction Rebellion en Just Stop Oil kwamen de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws nadat zij kunstwerken met voedsel of verf besmeurden. Ook lijmden meerdere activisten zich vast aan verschillende kunstwerken om zo aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.

Ster advertentie
Ster advertentie